"Naturen är underbar och alla är så hjälpsamma!" | Bo på Åland

"Naturen är underbar och alla är så hjälpsamma!"

Ivanka Kooistra

-Naturen på Åland är helt underbar och den ligger så nära! Tänk att kunna gå direkt från jobbet och ta en promenad längs stranden.

Det säger Ivanka Kooistra, 20 år, studerande från Holland, som valde att satsa på en annorlunda vårtermin. Hon har praktiserat vid kommunikationsenheten vid Högskolan på Åland!

I hemlandet studerar hon vid Nova College i Haarlem, en stad med drygt 120.000 invånare som är centrum för blomsterodlingen i landet. Hon är inne på sitt tredje år på programmet Junior Account Manager med inriktning på marknadsföring och media och tar – om allt går som planerat – sin examen i år.

Kommunikation vid högskolan

Samarbetet mellan Nova College och Högskolan på Åland har pågått ett par år och kom igång främst tack vare goda personliga kontakter mellan anställda vid de båda skolorna. Dessutom finns EU-stöd att få för internationell praktik.

I vår har fyra studerande från Nova College praktiserat på Åland – en vid Åland Post, en vid April Kommunikation och två vid högskolan.

- Vi fick bra information om vad som väntade oss. En av våra lärare har nämligen varit på Åland, säger Ivanka.

Förstår en del svenska

Hon har trivts med uppgifterna vid kommunikationsenheten. Där ansvarar man för både den interna kommunikationen och för informationen utåt som bland annat förmedlas via broschyrer, annonser och sociala medier.

- Det har varit fullt upp. Jag har bland annat skrivit en blogg, uppdaterat Facebook och gjort enkäter bland elever på gymnasienivå. Vad vill de göra efter gymnasiet? Vi har också fått komma med egna idéer och en del av dem har vi kunnat förverkliga, säger hon.

Högskolan har för övrigt ett par cyklar som fritt får användas av de studerande och på bilden ser Ivanka till att cyklarna skyltas med högskolans logotype.

- Jag har också försökt följa en del av undervisningen, till exempel i spanska och i affärsengelska, men det har inte varit så lätt. Jag förstår en del svenska men kan inte prata alls. Det mesta har gått på engelska här, säger hon.

Åkte snowboard

Ivanka är glad över att hon vågade ta steget och praktisera på Åland. Det är alltid bra att lära sig mer om andra länder och kulturer – speciellt om man som hon tänker sig ett framtida jobb vid ett företag som har en internationell inriktning.

- Tempot på Åland är ett annat än det jag är van vid. Det är lugnare här, mindre stress och press, och alla har varit så hjälpsamma. Men jag tyckte nog att det var väl lugnt på gatorna när jag kom i januari.

Hon fick två goda vänner redan första helgen på Åland och dem har hon umgåtts mycket med.

Hon uppskattar också naturen. Vintern bjöd på en del snö och hon, som åkt en del skidor förut, fick testa snowboardåkning för första gången. Det gick hyfsat.

- Det var också häftigt att se folk som körde moped på isen som lade sig på viken vid Mariehamn! Jag har även promenerat mycket. Det finns så fina leder längs stränderna.

Kan tänka sig att bo på Åland

Alla som Ivanka mött har sagt samma sak: Du måste uppleva Åland på sommaren!

- Det missar jag den här gången – nu vill jag hem till min familj och mina vänner i Holland ­–  men jag hoppas att jag kan komma tillbaka nästa sommar. Och då vill jag få bevis på att det är så underbart som alla har sagt!

Härnäst tänker hon studera vidare på en högre nivå i Amsterdam.

-  Jag kan tänka mig att bo på Åland en längre tid i framtiden. Men då måste jag först lära mig svenska och sedan få ett jobb som jag trivs med!

Site by Strax