"Mina nya idéer tas emot med öppna armar här" | Bo på Åland

"Mina nya idéer tas emot med öppna armar här"

Joakim Svensson

Som för så många andra så var det kärleken som fick Joakim Svensson, 48 år, att bryta upp från vardagslivet och det jobb som han tyckte så mycket om i Karlskoga för att flytta till Åland.

- Jag visste inte så mycket om Åland innan jag flyttade hit. Jag trodde att alla pratade finska men när det visade sig att det var svenska som var språket här blev jag genast mer trygg i valet att flytta.

När det blev klart att Joakim och hans nuvarande sambo skulle flytta ihop började sökandet efter ett jobb på Åland. Att byta jobbet på en högstadieskola i Värmland - som han tyckte så mycket om - mot något okänt var inte enbart oproblematiskt.

- I Värmland jobbade jag med olika ungdomsprojekt inom musik och äventyr. Jag hittade jobbet som barn- och ungdomskoordinator på Folkhälsan via arbetsförmedlingen på Åland, sökte jobbet och fick det. Det finns många likheter mellan mitt förra jobb i Sverige och mitt nuvarande, och även i Värmland samarbetade jag med Folkhälsan.

Härligt att ha havet så nära

Vardagslivet på Åland är mycket lugnare än i Karlskoga.

- Här är det ett lugnare tempo, både i trafiken och i vardagen. Jag och min sambo bor i Mariehamn och att ha havet så nära är härligt.

Joakim lyfter också fram samarbetet mellan olika föreningar på Åland som något han upplever som positivt.

- Inom jobbet har jag mycket att göra med bland annat Röda Korset och Rädda Barnen. Här har man nära kontakt och träffas verkligen i det dagliga arbetet. Även politikerna finns nära och bara ett telefonsamtal bort.

Att komma in i det åländska samhället har inte varit några problem för Joakim, snarare tvärtom.

- Jag upplever att mina idéer tas emot bra och många uppskattar att det kommer in någon utifrån med öppna och nya ögon.

Hög kvalitet på det åländska musik- och kulturlivet

Ett fritidsintresse som Joakim har hållit fast vid sedan flytten är fisket.

- I Värmland fiskade jag i en sjö och här i havet - det är enda skillnaden.

Han har tidigare varit aktiv som ledare inom ishockey och karate - ett intresse han gärna tar upp igen på Åland. 

- Fast just nu går en stor del av fritiden åt till vår nya hund Gibson.

Även musiken har en stor plats i Joakims liv och han tycker att det åländska musik- och kulturlivet håller en hög kvalitet.

Joakim är full av idéer: i framtiden vill ha starta en liknande sommarverksamhet som han jobbade med i Sverige.

- Där erbjöd vi högstadieungdomar dagsverkamhet på en lägergård där de fick delta på sina villkor, utan förhandsanmälning. Vi ordnade bland annat samarbetsövningar, spelade volleyboll och bjöd in fältare och poliser. Det är något som jag hoppas kunna få till även här och jag hoppas att kommunerna kan gå samman för att förverkliga det.

När längtan tillbaka till Karlskoga blir för stor tar Joakim båten över till Sverige.

- När man väl bor här på Åland inser man hur nära Sverige är. Det går snabbt att åka och det känns inte ens långt att köra till Värmland längre.

Site by Strax