Marinarkeolog från USA fann drömjobbet på Åland

Nathaniel Howe från Seattle i USA fick ett drömjobb på Åland – som antikvarie på segelfartyget Pommern. Fartyget är unikt i världen; i princip oförändrat sedan det byggdes i Skottland 1903 och därmed en riktig pärla för en marinarkeolog

Som kuriosa kan nämnas att det även finns beröringspunkter mellan Pommern och Seattle. Under den tid när Pommern seglade på världshaven besökte fartyget Seattle en gång för att lasta virke, och virket till däcket, som nyligen lades om, kommer från Nathaniels hemtrakter.

- Det är så fint att se att Åland satsar så mycket på att bevara Pommern och att Pommern verkar vara en hjärtesak för hela Åland. Underhållet av fartyget har skötts regelbundet och det är i bra skick. I Seattle har företag som Microsoft, Facebook, Google och Amazon sina högkvarter och det blir en helt annan värld. Där tittar man framåt hela tiden, inte bakåt i vår historia.

Till Vasamuseet

Nathaniel Howe har en gedigen utbildning inom sitt område. Han har avlagt en examen på mastersnivå i marinarkeologi vid East Carolina University i delstaten North Carolina i USA. Utöver det har han kompletterat sin utbildning med studier i marinhistoria och musealt arbete.

Han har tidigare arbetat bland annat som VD på Northwest Seaport i Seattle som förvaltar tre museifartyg, bland dem ett fyrskepp från 1904 som har vissa likheter med Pommern.

Det blev också ett antal forskningsvistelser i både Danmark och Sverige. Han tillbringade två år som Fulbright-stipendiat på Vasamuseet i Stockholm och utöver det några sommarmånader där med olika projekt – för en forskare finns det hur mycket som helst att fördjupa sig i kring regalskeppet Vasa och ett av Nathaniels fokusområden var de 400 riggblock som fanns kvar.

Tilltalades av ledarskapet

Han kände förstås till att segelfartyget Pommern finns i Mariehamn – det gör man i hans kretsar nästan oavsett var i världen man befinner sig – men under åren i Stockholm blev det ändå aldrig av att göra ett besök i Mariehamn.

I fjol fick han höra att det fanns en ledig tjänst som antikvarie för Pommern. Han hade träffat Hanna Hagmark, chef för Ålands sjöfartsmuseum, på en konferens i Danmark för tio år sedan och tilltalades av hennes ledarskap på museet. Han blev intresserad på allvar.

- Jag tyckte att museet hade bra idéer och jag var som sagt imponerad över hur väl man hade vårdat Pommern på Åland. Den nya specialanpassade kajen med inbyggd docka är fantastisk i sig. Det innebär att man kan ägna mer tid åt både underhåll och forskning än om man vore hänvisad till en viss bokad tid på ett kommersiellt varv, säger han.

Både praktik och forskning

Nathaniel sökte antikvarietjänsten, fick den och började i april 2019. Det blev en rivstart inför nyöppningen den 1 maj. Pommern hade nämligen legat på en annan plats i Mariehamns västra hamn under knappt två år. Under den tiden hade specialkajen byggts. Dessutom hade omfattande arbeten gjorts ombord. Däcket hade lagts om, hissar hade installerats mellan däcken för att göra fartyget mer tillgängligt och en helt ny besöksupplevelse hade skapats.

Intresset var stort – 85.000 besökare räknades in fram till och med den 30 september 2019 när fartyget stängdes för säsongen.

Nathaniel arbetar både med forskning och med rent praktiska sysslor. Ett stort jobb på hösten är att förbereda fartyget för vintern.

Vill ha egen båt

Nathaniels fru har också flyttat till Åland och fokuserar som bäst på att lära sig svenska. Sedan är hon öppen för att söka jobb här.

- Vi kan tänka oss att stanna här en längre tid. Åland känns lite som Seattle. Delvis samma natur och klimat och där bor många med nordiskt ursprung. Men det är så mycket lugnare här, ingen storstadsstress, och Åland har fler soltimmar än Seattle där det regnar en del. Inflyttningen är stor till Seattle och trafiken ökar hela tiden, ibland tog det tio minuter att ta sig en viss sträcka, en annan dag en och en halv timme. På Åland finns inga bilköer. Här vet man att det alltid tar samma tid. Om man bor och jobbar i Mariehamn behöver man inte ens ha bil. Man kan cykla.

Nathaniel gillar också närheten till naturen.
-Vi cyklade en del på landsbygden i somras. Nästa sommar hoppas jag att vi har en egen båt så att vi kan utforska skärgården!