"Man möts av ett lugnare tempo efter jobbet" | Bo på Åland

"Man möts av ett lugnare tempo efter jobbet"

Åsa & Mats Rosberg

sa och Mats Rosberg är Sigtunabon och skåningen som idag har rotat sig på Åland. Men beslutet att flytta från Sverige till Åland tog de inte gemensamt - deras historia börjar 2003.

- Jag bodde då i Stockholm och olika omständigheter i livet gjorde att jag kände att jag ville testa något nytt. Jag ville inte bo i en storstad och det första alternativet var att flytta tillbaka till Sigtuna, där jag växte upp, men där fanns nästan inga av mina barndomsvänner kvar. Min mamma är bördig från Kökar i Ålands skärgård och eftersom jag redan kände folk på Åland började jag söka jobb här.

Hittade jobbet via AMS, kärleken på Arken och huset i tidningen

Åsa hittade via AMS en tjänst på Alandia Försäkrings fastighetsavdelning och lyckades själv därigenom hitta sin första lägenhet på Åland. Idag jobbar hon fortfarande med att hyra ut lägenheter till andra. 

Efter sex månader på Åland besökte Åsa den lokala nattklubben Arkipelag en kväll och träffade då Mats - en skåning som bodde i Stockholm och som var på Åland för en bowlingtävling.

- I det skedet var även jag vid ett vägskäl och hade börjat fundera på att flytta hem, säger Mats.

Men ödet ville annorlunda och under en tid pendlade han mellan jobbet i Stockholm och kärleken på Åland innan han i december 2004 fick jobb på Crosskey som systemförvaltare.

- 2006 köpte vi hus i Östernäs och gifte oss och 2008 och 2010 kom barnen, sammanfattar Åsa.

Att hitta ett eget hus att bo i var en process och Åsa och Mats hann titta på många hus innan de hittade huset via en liten annons i tidningen.

- När jag kom in i huset kände jag genast att här vill jag bo, beskriver Åsa och får medhåll av Mats som gärna ville hitta ett hus där de kunde bo medan de renoverade.

Bättre atmosfär på Åland

Jämfört med deras tidigare liv i Stockholm är de överens om att det är en lugnare och bättre atmosfär på Åland.

- Jag tycker mig märka att tempot i arbetslivet har stigit här på Åland de senaste åren men så fort man lämnar jobbet möts man av ett lugnare tempo. Och eftersom det är så kort restid mellan jobbet och hemmet har man här en hög kvalitet på tiden, säger Mats.

- Och Åland är ett himmelrike för alla friluftsmänniskor. Man har alltid nära till havet och stranden för att inte tala om all frisk och hälsosam luft som finns här, säger Åsa.

Förväntningarna de hade när de för 12 respektive 11 år sedan flyttade till Åland har förverkligats och det finns inget speciellt som de hade trott eller väntat sig som inte har realiserats.

- Det var ingen överraskning för oss att livet på Åland innebär resor när man ska hit och härifrån. Visst tar det lite extra tid men det gäller att planera, säger Åsa.

- Det man behöver tänka på är att om man flyttar till ett litet samhälle så är det svårt att vara osynlig. Det är både på gott och ont men kommer man från en storstad kan det vara lite ovant, förklarar Mats.

Att komma in i samhället var inget problem för varken Åsa eller Mats.

Ta tag i din hobby

I en intervju för Arbeta & Bo på Åland som gjordes 2003 när Åsa var nyinflyttad på Åland sa hon: "Mitt sociala liv har blivit bättre än i Stockholm. Där var alla sådana individualister, och tempot så stressigt att man inte hade tid att träffas. Man kanske ringde då och då. Här är det helt annorlunda".

- Vårt tips är att ta tag i sin hobby. Mats har sin bowling som innebär att han hittade en gemenskap där, säger Åsa som idag, förutom sitt jobb på Alandia Försäkrings fastighetsavdelning, även driver en liten pysselbutik hemma på gården.

- Vi har aldrig ångrat oss att vi har flyttat till Åland, avslutar Åsa och Mats.

 

Kommentar: På Åland ägs hyresbostäderna i huvudsak av större åländska företag såsom försäkringsbolag, banker och rederier. Mariehamns stad äger genom sitt fastighetsbolag Marstad många fastigheter i Mariehamn. Kontaktuppgifter till hyresvärdar på hela Åland hittar du på Boende - Hyra.

Site by Strax