Livet är så mycket enklare här!

Systrarna Arbëreshë ”Beshi” Zekaj och Erlinë Katajamäki är födda och uppvuxna i Kosovo, men bor numera på Åland med sina respektive familjer.

- Jag och min man tänkte bara testa på Åland ett tag, men nu har vi bott här i fyra år och letar efter ett eget hus, säger Arbëreshë, eller Beshi som hon också kallas.

Nära Sverige

Beshi flyttade först och för henne gick vägen till Åland via Göteborg.
- Jag flyttade från Kosovo för 13 år sen när jag träffade min man Arsim, så det var tack vare kärleken jag kom till Sverige.

Innan flytten hade hon redan studerat två år till tandläkare på universitet i Kosovo, men i Sverige fick hon börja om på nytt.
- Jag fick kämpa rätt hårt med att först lära mig svenska innan jag kunde fortsätta studera, och som färdig tandläkare fanns det inte jobb i närheten. Jag var tvungen att veckopendla innan jag blev mammaledig med vår dotter Andrea.

Via bekanta fick de höra talas om Åland.
- Vi hade aldrig varit på Åland tidigare, men kände till att det var tryggt och bra. Dessutom låg det nära Sverige, där Arsim har sin familj, och alla pratade svenska så vi behövde inte lära oss ett nytt språk. När vi båda fick jobb bestämde vi oss för att ta steget, och det känns jättebra! Vi har fått högre livskvalitet och nu slipper vi pendla, det tar bara några minuter för mig att gå till jobbet.

Nu är Andrea fem år och går på dagis. Hon har också fått en lillebror, Anton ett år, och Beshi har precis börjat jobba deltid efter föräldraledigheten som tandläkare på Citytandvården i Mariehamn.

Snabba beslut

Erlinë Katajamäkis väg till Åland gick via Beshi och Arsim.
- Erlinë kom och hälsade på oss i Mariehamn, men eftersom vi då var trötta småbarnsföräldrar bad vi vår granne och nya vän Raine att hoppa in som tour guide och visa henne Åland. Det gick så bra att de blev kära!

- Ja, sen gick allting väldigt fort, säger Erlinë och skrattar. Jag tror avståndet mellan Åland och Kosovo skyndade på det hela lite. Vi hade kunnat haft en relation på distans, men valde istället att satsa och ta steget. 

I dag har Erlinë bott snart två och ett halvt år på Åland. Hon och Raine är gifta och familjen har utökats med lilla sonen Luan.
- Jag flyttade till ett nytt land med ett nytt språk och en ny kultur. Det var väldigt spännande, men också lite läskigt.

Svenskan gemensamt

Just nu är Erlinë föräldraledig, men under sin korta tid på Åland har hon redan hunnit lära sig svenska och fått ett lärarjobb i Källbo lågstadieskola i Godby. 
- Skolans rektor trodde på mig och det är jag väldigt tacksam över. Just nu är jag lärare i Svenska 2 och har elever som också flyttat till Åland och går igenom samma saker som jag, så vi lär oss mycket av varandra.

- I början pratade jag och Raine engelska med varandra, men nu är svenska vårt gemensamma språk. Han kommer från Esbo och är egentligen finskspråkig. Jag har också fått mycket hjälp av Medis och även gått kvällskurser. 

Kosovo möter Åland

Både Erlinë och Beshi berömmer ålänningarna, som de upplever som öppna och välkomnande.
- Alla har varit väldigt hjälpsamma och det har känts tryggt att våga prata svenska och ställa frågor. 
- Men det är klart att du behöver bjuda lite på dig själv också, tillägger Beshi.

Erlinë tycker det är intressant att jämföra Kosovo och Åland.
- Det finns mycket att lära från båda kulturer. På middagar till exempel sitter ålänningarna kvar länge vid bordet och dricker gärna vin. I Kosovo har vi istället massor med mat på bordet som vi äter jättesnabbt, sen går vi till vardagsrummet och dricker te, äter nötter och umgås länge som en del av middagen.

Konversationerna är också livligare och något utrymme för reserverad tystnad finns inte.
- Ofta har jag tre konversationer på gång samtidigt, och jag hänger med i alla!

Trivs med tryggheten

Annars gillar Erlinë och Beshi det lilla samhället där alla känner varandra.
- Vi kommer från Gllogoc, som är en liten stad, och känner igen den tryggheten. Folk är också trevliga och hälsar. 

- Det känns bra att Luan har sin barndom här. Samhället är säkert med bra ekonomi och sjukvård. Barnrådgivningen som finns på Åland finns till exempel inte i Kosovo, där går du bara till läkaren när du redan är sjuk. 

Systrarna är också tacksamma över att bo nära varandra. Särskilt som resten av familjen är utspridd i Kosovo och andra europeiska städer. Då känns det extra roligt att kusinerna Luan och Anton är nära i ålder och att Beshi och Erlinë varit mammalediga tillsammans.
- Vi har testat Folkhälsans familjecafé och babysim, börjat träna på gym och gått kurser i spanska på Medis. 

Erlinë studerar också på distans via NTI för att få behörighet i det svenska språket.
- Det enda vi egentligen saknar är stora shoppingcenter! säger båda.

Samtidigt tycker de att utbudet och möjligheterna på Åland ändå överväger. 
- Det är bra utbildningar och arbetsmöjligheter, dagis med få barn och gott om personal, fin natur och dessutom nära till allt! Du får ett helt annat kvalitetsliv med familjen.

- Livet är så mycket enklare här, det går inte att jämföra med något annat land!