Leder projekt för en företagsam skärgård

En kom från öst, den andra från väst och de sammanstrålade på en gemensam arbetsplats på Åland. Elina Lindroos, agronom från Sverige, och Agneta Wackström, ekonom från Finland arbetar på Företagsam Skärgård. Det berikar att komma från olika kulturer och att ha olika utbildning.
- Tillsammans blir vi mer, säger de.

I arbetet i vardagen deltar man i och driver tidsbestämda projekt som styrelsen gått in för. Just nu arbetar Agneta, som är verksamhetsledare, med livsstilsupplevelser ­­– officiellt Rural Lifestyle - och som vänder sig till potentiella besökare från Asien i allmänhet och Japan i synnerhet.

- Vi samarbetar med andra aktörer och i maj-juni i år kommer en producent, japanska Keiko Morishita, till Åland och filmar i vår skärgård. Hon är stationerad i Helsingfors, där hon arbetar med resebyrån Finntour, och är en veteran inom kulturexport. Materialet används i fyra virtuella tourer som sänds i Japan i juli.

Elina, som är anställd på deltid som projektledare, är för närvarande mest engagerad i projekt Expedition Skärgårdshavet. Det går ut på att skapa aktiviteter för gästhamnarna i skärgården. Aktiviteterna passar för familjer med barn och har fokus på Östersjöns miljö.
- Vi vill skapa ett mervärde för båtfolket och samarbetar med gästhamnar i Åboland, säger Elina.

Kontakter via JCI

Agneta Wackström med rötter i Borgå i Finland har en ekonomexamen från Svenska handelshögskolan i Vasa. Efter tio år i finansbranschen ville hon pröva på något annat. 2017 sökte hon och fick en tjänst på finansavdelningen på det åländska spelföretaget PAF. Flytten till Åland underlättades av att hon varit aktiv i JCI – Junior Chamber International.
- Tack var det hade jag ett färdigt nätverk på Åland, säger hon.

Den 1 september 2020 började hon på Företagsam Skärgård.
- Det är ett jobb som passar mig och jag trivs. Jag får ta ett stort ansvar och får arbeta mot uppställda mål. Dessutom är det mycket socialt.

Elina Lindroos, utbildad agronom med inriktning på landsbygdsutveckling vid Sveriges Lantbruksuniversitet, växte upp i Södertälje. Hon flyttade till Åland 2014 och är sambo med en ålänning. I januari 2019 köpte de ett hus i Jomala och i december samma år föddes deras första barn.
- Åland är fantastiskt för barnfamiljer. Avstånden är så korta och man får mer tid till familjelivet. Vi har daghemmet på gångavstånd och skolan likaså när det blir dags för den. Jag cyklar till jobbet på 15 minuter, säger Elina och fortsätter:

- Det var en underbar upplevelse att få föda barn på Ålands centralsjukhus. Jag kände mig så trygg och väl omhändertagen och fick stanna en vecka efter förlossningen. Det går inte att jämföra med mina vänners mer hektiska BB-upplevelser i Stockholmstrakten.

Många föreningar

Både Elina och Agneta är aktiva föreningsmänniskor. Elina liksom Agneta prisar det nätverk hon fått via JCI.
- Utöver det finns många föreningar att engagera sig i. Det är ett bra sätt att få nya bekanta. Jag spelar rugby och är med i Folkhälsans föräldragrupper som är jättebra, säger Elina.

Agneta gick med i barbershopkören SeaSide Singers när hon flyttade till Åland och är numera omvald ordförande för kören. Hon sitter också i styrelsen för föreningen Ålands aktiesparare.
- Om man själv tar initiativ och engagerar sig går det hyfsat lätt att hitta nya vänner på Åland, säger hon som börjat leta efter egen bostad att köpa och som även försöker locka särbon att flytta till Åland om ett lämpligt jobb för honom dyker upp.

- Ålänningar är drivna och företagsamma. Beslutsvägarna är korta och samarbetsviljan stor. Åland känns också internationellt. Det kanske inte finns samma karriärmöjligheter inom alla områden som på en större ort, men det gäller att prioritera på det personliga planet. Vad är egentligen viktigt? På Åland får man helt enkelt mer tid till själva livet, säger hon.

Företagsam Skärgård

Företagsam Skärgård är en förening som drivs av sex åländska skärgårdskommuner – Vårdö, Kumlinge, Brändö, Föglö, Sottunga och Kökar.

Föreningen har ett övergripande mål: Att utveckla förutsättningarna för att bo och verka i skärgården för att öka både invånar- och besökarantalet.

Företagsam Skärgård driver och medverkar i olika projekt. Ett som nyligen avslutats är Skärgårdsakademien, ett utbildningsprojekt för att förbättra IKT-färdigheter bland befintliga och potentiella företagare i skärgården.

Ett annat projekt var SeaStop – Modern ports in historic waters. Det ledde till att Degerby gästhamn fick nya flytbryggor och Lappo gästhamn ett servicehus.

Företagsam Skärgård har också en koordinerande roll.  Alla som är intresserade av att bo och leva i skärgården kan ta kontakt. Om man inte har svar på alla frågor kan man hänvisa vidare till rätt expertinstans.

Läs mer om Företagsam Skärgård på Skargarden.ax

Bra att veta inför flytten

Skapa din egen checklista inför flytten till Åland

Information för dig som söker nytt jobb

Hitta ditt nya hem – tips och råd för dig som letar boende på Åland.