Kunder runt om i världen - fotostudio i Mariehamn

Han har beskrivits som en mästare på multiexponering. Hans fotokonst har visats på gallerier i ett flertal länder och de har prytt omslag till ansedda tidskrifter. Till och med tv-stjärnan Oprah Winfrey har kontaktat honom! Nu har Christoffer Relander med familj landat på Åland.

- Det går bra att jobba mot stora världen från min studio i utkanten av Mariehamn, säger han.

Cyklar till studion

Hans lådcykel står parkerad utanför lastbryggan vid ett grått hus i ett industriområde i norra Mariehamn. I övre våningen i byggnaden, som bland annat använts som lager för taxfreevaror, har Christoffer Relander inrett sin studio.

Cykelturen från hemmet i centrala Mariehamn tar 20 minuter. De båda barnen, 3 och 5 år, har först avlämnats på varsitt daghem.
- Mariehamn är som gjort för att ta sig fram med cykel, säger han.

Hittade sin nisch

Christoffer Relander växte upp i Ekenäs, studerade grafisk design med siktet inställt på att bli illustratör. Under militärtjänstgöringen blev han som grafiker involverad i arbetet med att göra brigadens tidning. I jobbet ingick även fotografering, som var nytt för honom, och intresset växte.

När han sedan upptäckte multiexponering var han fast. Tekniken upptäcktes i kamerans barndom genom ett misstag. Man hade helt enkelt glömt att vrida fram filmen och två bilder togs på samma ruta. I dag har man en helt annan teknik till sitt förfogande – det finns speciella digitala kameror för multiexponering.

Viral succé

Christoffer Relander fick sitt internationella genombrott 2012. När han lade ut bilder i sin serie ”We are the Nature” på nätet blev det en viral succé. Hemsidan kraschade och världen hörde av sig med olika anbud.

Sedan dess har han haft utställningar i ett flertal länder och kontaktats av amerikanska storbolag, som velat ha hans verk i sitt marknadsföringsmaterial.  Ibland har han tackat nej om bolagens verksamhet – till exempel tobak – inte passat hans etiska och moraliska kompass. Megakändisen Oprah Winfrey däremot fick ett jakande svar – hon ville ha en av hans bilder i sin blogg.
- Men jag har ingen teve så för mig är hon ingen stor stjärna.

Ett av hans senare projekt, som också uppmärksammats stort, är serien ”Jarred & Displaced” där Christoffer fotograferat viktiga miljöer analogt och placerat dem i olika glasburkar.

Redo att röra på sig

2019 bodde Christoffer med sambo och två barn i Ekenäs, men de började känna att det var dags att röra på sig; att börja på något nytt. Sambon är från Mora i Dalarna och utbildad psykolog.
- Vi åkte runt till flera olika städer, främst i Sverige, för att hitta vår nästa boplats.

I något skede kom även Åland in i bilden. Öriket var en bekant plats för Christoffer. Hans mormor var född här, han tillbringade många skollov här och hans mamma flyttade sedermera hit.
- Vi valde också BB-avdelningen på Ålands centralsjukhus när våra barn skulle födas. Ekenäs BB hade lagts ner och vi hade hört så mycket gott om Ålands BB vilket visade sig stämma, säger Christoffer.

Plus- och minuslistor

För att komma fram till ett slutgiltigt val av bostadsort gjorde paret upp plus- och minuslistor och då vann Åland.
- Det är nog den mest barnvänliga plats som finns! Det är tryggt. Det finns mycket att göra, naturen med skärgårdslandskapet är så fin och det är nära till både Sverige och Finland. Det finns många aktiva konstnärer här i olika genrer och en positiv företagaranda. Jag har redan fått ett bra nätverk och nya lokala kunder, säger Christoffer.

Sambon fick omgående jobb som psykolog vid BUP, barn- och ungdomspsykiatriska avdelningen vid Ålands hälso- och sjukvård, och barnen plats på daghem. Familjen bor i en hyreslägenhet i Mariehamn, men funderar på att så småningom köpa ett eget hus.

Känns rätt

När Christoffer fick sitt genombrott som fotokonstnär tyckte många att han borde gripa chansen och flytta till pulsen, kontakterna och marknaden i USA. Men nej – det lockade inte alls. Han är ingen storstadsmänniska och han tänker minst lika mycket på sitt och familjens välbefinnande som på nya möjligheter för karriären.
- Jag är nöjd med det jag fått och har inte velat pressa in så mycket mer. Nu känns det helt rätt att bo på Åland.

Under corona-tiden har flera inplanerade projekt skjutits upp eller avbokats, bland dem skapandet av nya verk för en permanent utställning i H.C Andersen-museet i Odense i Danmark.
- I stället har jag fått mer tid för egna projekt och för att bygga upp min tillvaro på Åland.