Jobbpendling fungerar utmärkt för barnfamilj

Peru var ett alternativ för fotbollsproffset Simon Nurme, men det blev Åland och IFK Mariehamn istället. Han stortrivdes, men hade inga tankar på att stanna kvar efter avslutad karriär i Mariehamn, utan återvände till Sverige.

Men nu bor han här med sambon Julia Granlund och två barn – och hon pendlar till jobbet i Norrtälje där hon intensiv-jobbar i en knapp vecka för att sen kunna vara hemma på Åland dubbelt så länge!
- En lösning som passar oss jättebra just nu, säger de båda.

Till Åland 2012

Men för att hänga med i svängarna backar vi bandet till 2012. Simon Nurme hade spelat två år med laget Örebro SK och var öppen för ett nytt lag.
- Jag förde diskussioner med ett lag i Peru och kunde tänka mig ett år där. Men så fick jag kontakt med IFK Mariehamn, som behövde en målvakt, och valde den klubben i stället. Jag trivdes i Mariehamn från första stund. Det var bra sammanhållning i laget och ett umgänge även utanför planen, säger han.

IFK Mariehamn spelar i den högsta ligan i Finland och det gick bra för laget under Simons premiärår.
- Vi slutade på en fjärde plats.

Ett år blev två och tre. Men sen blev skadebekymren för stora och Simon hade inget val. Han beslöt att avsluta karriären på elitnivå och flyttade hem till Laxå i Sverige. Där fick han jobb som områdeschef på Samhall, ett företag som skapar arbeten för personer med olika typer av funktionsnedsättningar.

Träffades inte på Åland

Julia då? Hon är född och uppvuxen på Åland. Efter studenten åkte hon till Västerås och utbildade sig till sjuksköterska med inriktning på intensivvård. Hon blev klar 2010 och kom hem till Åland för att arbeta på Ålands centralsjukhus.

Men det var faktiskt inte på Åland som Simon och hon träffades. De båda började umgås efter att Simon hade flyttat tillbaka till Sverige.
- Det var min kusin – hon kände Simon via sin fotbollsspelande sambo – som tyckte att vi båda skulle passa ihop, säger Julia.

Det ledde först till digitala kontakter, som blev allt tätare, och så småningom en träff på riktigt. Det visade sig att kusinens känsla för par-matchning stämde till hundra procent och Julia beslöt sig för att flytta till Örebro.
- Jag ville testa på att arbeta på ett större sjukhus och fick omgående jobb på thorax-intensiven på Universitetssjukhuset i Örebro.
Barnen Caspian, i dag 5 år, och Tuva, 3 år, föddes i Örebro.

Allt starkare hemlängtan

Paret åkte ofta till Åland på ledigheter och köpte en sommarstuga, som ligger rätt nära Mariehamn. Julias hemlängtan växte och hon började fundera på en återflytt.
- Men jag ville inte driva på Simon för mycket. Jag ville att det skulle kännas rätt också för honom, säger Julia och tillägger:
- Vi bodde två fina somrar på stugan när vi var föräldralediga och det var bra. Då fick vi smaka på Ålandslivet lite mer, säger hon.

Simon var inte så svår att övertala när flyttplanerna började diskuteras på allvar.
- Jag tycker att Åland är fantastiskt på många sätt. Det är tryggt, säkert och socialt. Det finns alltid nån som känner nån som kan fixa och ordna olika saker. För min del var det klart största hindret för en flytt till Åland att jag skulle få längre restid till familj och vänner i Sverige, men det var i och för sig detsamma för Julia när vi bodde där, säger han.

Och en stor positiv effekt har märkts:
- Våra Sverige-vänner kommer gärna till Åland på minisemester!

Lär mer om Åland via jobbet

Flyttlasset till Åland gick kring årsskiftet 2020. Simon fick omgående jobb som mediasäljare på kommunikationsbyrån Strax.
- Det passar mig riktigt bra. Det är ett förträffligt sätt att lära mig mer om Åland och att lära känna fler ålänningar. Många erfarenheter från fotbollslivet – att bemöta människor i olika åldrar och med olika bakgrund och att ha mål för sina prestationer – kommer väl till pass i jobbet, säger han.

Corona-pandemin har slagit hårt mot många turistinriktade företag på Åland – företag som normalt är goda köpare av Strax kommunikationstjänster.
- Också där har jag nytta av ”fotbollstänket”. Det gäller att prestera så bra man kan utgående från de förutsättningar som gäller just nu, säger han.

Fungerar att pendla

Julia beslöt sig för att testa en lite annorlunda jobbvariant. Hon skickade en förfrågan till Norrtälje sjukhus och fick svar dagen efter: Du är välkommen till vår intensivavdelning!

Det betyder i praktiken intensivt arbete i dubbel bemärkelse.
- Jag jobbar fyra dygn i ett sträck och det kan bli extra många timmar per dygn om behov uppstår. Sen är jag ledig nio-tio dagar. Det fungerar bra att pendla. Jag tar morgonfärjan från Åland och går i princip direkt på jobb när jag kommer till Norrtälje. Och omvänt – jag åker från jobbet till färjan!

Det här upplägget har visat sig fungera bra för familjen.
- Första dagen hemma är jag i regel ganska trött, men sen hinner jag vara mycket med barnen, säger Julia.

Simon har ensamansvar för barnen när Julia är på jobb, men de fyra dagarna rullar snabbt på.
- Vi fick omgående plats på daghem för dem – på samma som Julia gick på – och det är riktigt bra.

Hus ska byggas

På kommande är nästa etableringssteg – att bygga ett eget hus. Huset är ritat, bygglovet godkänt och grävskopan beställd.
- Vi bygger nytt bredvid sommarstugan. Vi får bo vid stranden med utsikt över havet men ändå på bekvämt pendlingsavstånd från Mariehamn. Bara det känns otroligt bra, säger Julia och Simon.

- Vi är inga storstadsmänniskor, därför passar Åland så bra. Trots att det är litet finns det mesta här. Och om man längtar efter något annat är det nära till större städer!