"Jobbet är intressant och jag får ta stort ansvar. Det känns riktigt bra." | Bo på Åland

"Jobbet är intressant och jag får ta stort ansvar. Det känns riktigt bra."

Raine Katajamäki

Raine Katajamäki hade arbetat två år som assistent för riksdagsmannen Stefan Wallin när han kände att det var dags för en ny utmaning. Han hittade den på Åland. Nu är han rättssakkunnig vid Ålands landskapsregering och stortrivs med både arbetet och Åland.

Raine, som har en examen som politices magister, började sitt nya jobb vid regeringskansliet vid Ålands landskapsregering i maj 2017. Han har sitt arbetsrum i Självstyrelsegården, den stora vita förvaltningsbyggnaden vid Torget i Mariehamn.

Tre stora områden

- Jag har tre stora områden på mitt bord – kommunreformen, näringsrättsfrågor och radio- och tv-frågor, säger han.

Inom de områdena är han föredragande inför landskapsregeringen.

Tack vare jobbet kombinerat med ett stort samhällsintresse – både för nutiden och historien – har Raine snabbt inhämtat mycket kunskap om Åland och dessutom besökt varenda kommun i landskapet! Det skedde när den pågående kommunreformen presenterades i kommunerna.

- Min uppgift i just den reformen har bland annat varit att sammanställa ett lagstiftnings-PM, säger han.

Lärde sig svenska

Raine Katajamäki växte upp i Esbo. Efter studentexamen valde han att gå ett år vid Västra Nylands folkhögskola i Karis. Där lärde han sig samtidigt flytande svenska och började sedan studera vid Åbo Akademi med folkrätt som huvudämne.
Innan han kom till Åland arbetade han som assistent för Stefan Wallin, riksdagsman för Svenska folkpartiet och dåvarande ordförande för den Svenska riksdagsgruppen. I den ingår även Ålands riksdagsman. Raine fick redan då en inblick i den åländska självstyrelsen och i aktuella åländska frågor.

- Jag har också goda vänner på Åland och hade besökt den åländska skärgården ett par gånger, säger han.
När jobbet som rättssakkunnig vid landskapsregeringen utlystes kände Raine att det var ett jobb som motsvarade hans önskemål om nya utmaningar. Han sökte och fick det.

- Det är mycket detaljer att sätta sig in i inom de områden där Åland har en egen lagstiftning. Det är intressant och jag får ta ett stort ansvar. Det känns riktigt bra och jag trivs både med jobbet och med mina arbetskamrater som varit hjälpsamma och tillmötesgående på alla sätt, säger han.

Köpt en liten båt

Han hade som sagt en del vänner på Åland redan innan han flyttade hit och han har fått nya under sitt första år.

- Jag upplever att ålänningar är öppna och glada och det är lätt att få kontakt med dem. Det finns det lilla extra i vardagen här, det är en viss kulturskillnad för mig som har en finskspråkig bakgrund.

En del av hans bekanta varnade honom dock för vintern på Åland ­– ”då blir det dött”. En kontrast till sommaren då ”hela Åland blomstrar”.

- Jag har inte upplevt det så svart-vitt. Jag jobbar förstås ganska mycket men har inga fritidsproblem. Jag har gått på Mediskurser och spelar innebandy. Jag visste inte heller att jag var någon naturmänniska men nu har jag och en kompis köpt en liten båt tillsammans så nu ska vi ut på sjön!

Får många besök

Åland känns inte avsides. Det går behändigt att ta sig med färja eller flyg till Åbo och Helsingfors. Till Stockholm kan man också åka över dagen om man vill andas storstadsluft.

- Mina föräldrar och syskon och många vänner är intresserade av Åland och ska komma på besök. Då guidar jag dem runt här och visar upp Åland – det finns mycket att se och göra!

Vill du också jobba på Åland? Presentera dig för åländska arbetsgivare här.

Site by Strax