Jag ville bryta gamla mönster!

- Lugnet och att det är ett annat tempo drog mig till Åland. Här är det mer harmoniskt och mindre stress och yta, säger Jennifer Erni Ulenius, som bytt Stockholmspulsen mot ölivet.

- Åland passar dig som vill varva ner och hitta lugnet, som gillar natur och att vara ute. Du flyttar inte hit om du vill testa nya restauranger och gå på klubbar hela tiden, det är inte det livet du kommer hit för att leva.

Nytt fokus

Vägen till Åland gick via kompisen Sarah, som Jennifer delade lägenhet med i Stockholm.
- Sarah är från Österbotten, men bodde ungefär tio år på Åland innan hon flyttade till Stockholm. När hon valde att flytta tillbaka tyckte hon att jag skulle följa med.

Till en början var det mest som ett skämt, men det väckte en tanke.
- Jag var trött på Stockholm och kände mig fast i ekorrhjulet. Då jobbade jag på kontor med HR, bemanning och rekrytering och allt bara tickade på. Människorna runtomkring mig samlade semesterdagar och levde för nästa helg, inte alls i nuet.

Jennifer bestämde sig för en helomvändning.
- Jag ville ha stora kontraster och bryta alla gamla mönster, verkligen rycka upp mig från rötterna och plantera mig någon annanstans. Då var Åland perfekt, helt tvärtemot Stockholm. Jag hade också hälsat på Sarah på Åland och tyckte att det var en härlig plats.

Sagt och gjort. Jennifer fixade jobb och boende och flyttade. Nu har hon bott här i lite mer än ett år och trivs med jobbet som personlig tränare på gymmet Avancia.
- Jag gillar att jobba med människor och är utbildad hälsopedagog och personalvetare med psykologi som huvudämne. Tidigare har jag också jobbat brett inom hälsa som PT, massör, kostrådgivare och gruppinstruktör och det var skönt att lämna kontoret och gå tillbaka till gymmet. Det känns som nytt igen!

Nära till allt

Eftersom Jennifer flyttade utan bil valde hon att bo mitt i Mariehamn.
- Jag är fortfarande så glad över att jag kan cykla till jobbet och vara där på bara några minuter. Det är verkligen ett stort plus att slippa pendla 45 minuter enkel väg och stå och svettas på tunnelbanan.

Tryggheten är också en stor skillnad.
- Här är jag inte rädd och jag behöver inte hålla koll på kompisens Ubertaxi för att se att hon säkert kommer hem. Du behöver heller inte låsa in dina grejer på gymmet, och glömmer du telefonen ligger den kvar där du lämnade den.

Gatusmart på nytt sätt

I Stockholm fick Jennifer lära Sarah vad som funkar och inte. På Åland är förhållandet det omvända. Sarah lär Jennifer.
- Som att jag inte är anonym här, särskilt när jag jobbar med det jag gör. I början tänkte jag inte så mycket på det, men nu förstår jag vad hon menar. Du stöter på folk överallt hela tiden, och de hälsar glatt! 

Hon har också upplevt en annan hjälpsamhet än i Stockholm.
- När jag flyttade in i min lägenhet fick jag hjälp med att bära upp flyttlasset. Och när jag behövde en betongborr fick jag inte bara låna en, de kom över med den.

- Stämningen på gymmet är också mer familjär. I Stockholm är det mer ruljangs på folk och mer ytlighet och tempo. Här är det trevligare och mer mysig hemmastämning. Det är också lättare att få kontakt med kunderna.

Gärna utomhus

Jobbet som PT betyder mycket kvällsjobb, vilket gör det svårt att få tiderna att passa med andra fritidsaktiviteter.- I grund och botten är jag dansare, men det är svårt att hitta grupper när man är vuxen och inte nybörjare. Jag har också hållit på mycket med kickboxning och skulle gärna återuppta den, men det är svårt att få ihop tiderna. 

I stället använder Jennifer fritiden till träning och friluftsliv.
- Jag har ett stort behov av att vara ute. Promenera eller bara sitta ner och titta på havet och naturen. På Åland har jag verkligen tagit mig tiden, det har blivit många solnedgångar.

Två världar

Att umgås med pojkvän och vänner är också viktigt, och har gjort det lättare för Jennifer att hitta in i det åländska samhället. Några nya ord och åländska uttryck har hon fått på vägen.
- Jag skrattar ofta åt saker som i mina öron låter konstigt, som ”jag har ingen skillnad”, ”vi far till butiken” och ”fastlagsbulle”.

Det enda som saknas är familjen.
- Familjen är viktig för mig, så jag funderade noga innan jag flyttade. Annars saknar jag inget, ja det skulle vara online-shopping då. Det är skönt att Stockholm är så nära, jag kan åka hem över helgen och hälsa på familjen och njuta av storstadslivet. Sen är det skönt att åka till Åland igen. En perfekt balans mellan puls och lugn.

- Åland har verkligen levt upp till förväntningarna, jag har ingen längtan tillbaka!