"Jag kom snabbt in i gänget" | Bo på Åland

"Jag kom snabbt in i gänget"

Jeff Karlsson

Som för så många andra så var det kärleken som fick Jeff Karlsson, 26 år, att flytta till Åland. Men utan jobb hade han inte tagit steget och lämnat Nagu i Åbolands skärgård för Åland.

- Min sambo är härifrån och fick jobb på Åland. Hemma i Nagu jobbade jag som egenföretagare inom husbyggarbranschen. Men de senaste åren har jag utbildat mig till personlig tränare.

Och det var som personlig tränare som Jeff ville jobba när han flyttade till Åland.

- Innan vi bestämde oss för att flytta tog jag kontakt med gymmet Avancia i Mariehamn och jag hade tur. De skulle precis utanonnonsera ett jobb som personlig tränare och jag fick det!

Löste det praktiska via nätet

Själva flytten gick smidigt för Jeff och hans sambo - mycket av det praktiska löste de via nätet. Även boendet ordnade sig snabbt - tack vare kontakter fick de tag på en lägenhet i Mariehamn.

Jeff hade innan flytten besökt Åland i många olika sammanhang och därför var han väl medveten om vad som väntade honom. För många innebär flytten till den lilla ön i Östersjön en flytt till något mindre och mer annorlunda än man är van vid sedan tidigare. Men Jeff är född och uppvuxen på ön Nagu i Åbolands skärgård, en ö med cirka 1 500 invånare och där man behöver åka en landskapsfärja för att ta sig till fastlandet.

- Så för mig är Mariehamn en stor stad jämfört med Nagu, skrattar Jeff.

Eftersom Jeff helt bytte yrke i samband med flytten är det självklart att arbetsdagarna på Åland skiljer sig stort jämfört med det tidigare livet.

- Nu är jag anställd och tidigare var jag egenföretagare och jobbade tillsammans med min familj. I Nagu har jag kvar många av mina kompisar som jag umgicks mycket med. Visst saknar jag dem men genom mitt jobb på gymmet har jag träffat nya vänner och kommit in i gänget. På det sättet har jag nog tur - jobbet som personlig tränare gör att man får träffa mycket människor. Dessutom har jag även fått vänner via min sambo.

Lättare att spontant hitta på saker på fritiden

De senaste åren har träningen tagit upp mer och mer av Jeffs fritid och nu flyter jobbet och fritiden ihop tack vare träningen.

- Här är allt mer lättillgängligt än i Nagu och det är lättare att spontant hitta på saker på fritiden. Vi är oftare ut och äter på restauranger här på Åland - det är en av flera saker som har förändrats till det positiva efter flytten.

Site by Strax