"Jag kan bygga upp ett globalt bolag fast jag bor på en liten ö"

Åländska Enfuce Financial Service har växt rekordartat sedan starten 2016 då Denise Johansson grundade teknikbolaget tillsammans med Monika Liikamaa, William Ekström, Niklas Jansson och Tom Gråhn.

Under bolagets fem första år accelererade Enfuce från 5 till 100 anställda och antalet fortsätter öka. Ett team på ca 15 av dem är placerade i Mariehamn, majoriteten av de övriga  på kontoret i Esbo. Dessutom finns anställda i runtom i Finland, Tyskland, England  och Sverige.

En stimulerande arbetsplats med många utmaningar

Enfuce erbjuder tjänster för digitala betalningar med drift i publikt moln. I dagsläget är verksamheten uppbyggd kring ett brett erbjudande inom kortutgivning.

Inriktningen mot digitala betalningar gör Enfuce till ett bolag i ständigt behov av duktiga tekniker. Enligt Denise Johansson arbetar en stor del av de anställda antingen inom javautveckling eller med AWS-kunskap, databaser och nätverk.

- Vi har ingen fast strategi om vi ska växa på Åland eller på fastlandet eller i övriga Europa, utan vi söker de rätta människorna. När vi hittar en person som känner att Enfuce är rätt arbetsgivare och vi känner att den personen är rätt anställd för oss så brukar placeringen lösa sig.

Öppna ansökningar är dock alltid välkomna.
- Ibland går det så fort att alla tjänster inte annonseras, så har vi redan kontakt med någon som visat intresse så är det en fördel.

Kontor i två städer och anställda i flera länder innebär också att samarbetsförmåga och förmåga att se möjligheter med kollegor på olika platser är egenskaper man prioriterar vid anställningar.
- Du ska inte behöva sitta i samma rum för att få ett samarbete att fungera. Till din hjälp har du verktyg som gör det lätt att kommunicera oavsett om den du kommunicerar med sitter bredvid dig på Åland eller i England.

Givetvis ser vi också behovet och mervärdet av fysiska träffar för våra anställda. De senaste åren har det inte varit många företagsövergripande träffar, men efter pandemin hoppas vi kunna återuppta dessa.

Ett liv på Åland och världen som arbetsmarknad

Mariehamns flygplats är annars välbekant för Denise Johansson. I vd-rollen ingår nämligen ett stort antal resdagar. Hon får ofta frågan varför hon bor på Åland och om hon tycker att det är värt att resa så mycket.

- Det är det eftersom vi trivs så bra här som familj. Mina barn är födda och uppväxta på Åland och jag vill att de ska fortsätta växa upp här. Jag är också tacksam över att jag kan bygga upp ett globalt bolag fast jag bor på en liten ö. Jag tar mig dit jag behöver när jag behöver, däremellan sker ändå allt på distans. Då är det egentligen ingen skillnad om jag sitter på Åland eller i Esbo.

Denise Johansson är själv inflyttad till Åland. Från början var det en ungdomskärlek som tog henne från Hangö till Mariehamn, men när förhållandet tog slut var det studier i företagsekonomi vid Högskolan på Åland som höll henne kvar. Efter examen väntade ett fast jobb på Ålandsbanken, där hon också träffade sin make Marcus.

- Jag trivs jättebra på Åland och jag uppskattar småskaligheten och att allt är så nära. Innan barnen hann vi golfa, träna och jobba samma dag och ändå ha tid för hund och hus. Nu är vardagen lite mer anpassad efter barnen, men närheten är fortfarande en stor fördel.

Globala framtidsplaner

Det är inte bara snabb utveckling och innovativa lösningar som gör Enfuce till ett namn i fintech-branschen. Bolaget väcker också uppmärksamhet eftersom man fått stora finansiärer med på resan. Genom att ta in tillväxtkapital kan man fortsätta sikta på att bli en global leverantör.

I dag befinner sig bolaget i hela Europa samt i mellanöstern, där man har en storkund. Siktet är dock ställt mot nya och större mål, både i öst och väst.

- Vi startade med målet om att bli en tjänsteleverantör för nordiska marknaden, sen satt vi plötsligt med en kund i produktion i mellanöstern som vi inte ens hade träffat. Strategiskt var det en viktig kund eftersom det fick oss att rikta blickarna bortom Norden. Dessutom hade hela projektet gått via online-kanaler, från första sales pitchen till att migrera sex miljoner kort. Då börjar man inse vilken kapacitet kortutgivning i molnet har – och att det inte spelar någon roll var du bor!

Enfuce Financial Service 

Enfuce är en föregångare inom finansteknologibranschen med tjänster som drivs i ett publikt moln. Bolaget erbjuder lösningar som CaaS (Card-as-a-Service), vilket innebär att de kan använda existerande infrastruktur när de gör on-boarding för nya kunder.

Enfuce är nivå 1 PCI DSS kompatibla utan dyr och långsam hårdvara. Det gör dem ytterst snabba när det kommer till implementering av nya tjänster för sina kunder.

Starta eget på Åland

Grundläggande information för dig som vill bli egen företagare på Åland hittar du hos Ålands Näringsliv:

Läs mer om vägen mot ett eget företag på Naringsliv.ax

Läs mer om Företagarskolan på Naringsliv.ax

Du kan även hitta mer information om att etablera företag på Åland på Alandliving.ax:

Starta eget företag på Åland

Viktiga kontakter i näringslivet

Bra att veta inför flytten

Skapa din egen checklista inför flytten till Åland

Information för dig som söker nytt jobb

Hitta ditt nya hem – tips och råd för dig som letar boende på Åland.