"Jag kan bygga upp ett globalt bolag fast jag bor på en liten ö" | Bo på Åland

"Jag kan bygga upp ett globalt bolag fast jag bor på en liten ö"

Denise Johansson – medgrundare Enfuce Financial Service

Åländska Enfuce Financial Service har växt rekordartat sedan starten 2016 då Denise Johansson grundade teknikbolaget tillsammans med Monika Liikamaa, William Ekström, Niklas Jansson och Tom Gråhn. Under bolagets tre första år accelererade Enfuce från 5 till 40 anställda och antalet fortsätter öka. Ungefär hälften av dem är placerade i Mariehamn, övriga på kontoret i Esbo. Dessutom finns anställda i Vasa, England, Spanien och Sverige.

Våren 2018 blev Denise Johansson vd för bolaget.

Digitala lösningar i molnet

Enfuce erbjuder tjänster för digitala betalningar med drift i publikt moln. I dagsläget är verksamheten uppbyggd kring två plattformar inom digitala betalningar, Enfuce Payment Platform och Enfuce Open Banking Platform.

Denise Johansson förklarar:
- Vi startade upp med vår betalplattform, som riktar sig till banker och finansiella institut. Det vill säga kunder som ligger under finansinspektionens bevakning. Istället för att kunderna själva bygger upp en egen infrastruktur, köper in programvara och pusslar ihop alla komponenter som behövs köper de tjänsten från oss.

Vid samma tid som betalplattformen var uppe och snurrade pågick diskussionerna kring EU-direktivet PSD2.
- Vi följde med i diskussionerna och i början av 2018 bestämde vi oss för att bygga en Open Banking Platform, för det är vad PSD2 egentligen handlar om. 

Bankerna måste vara redo med öppna gränssnitt i september 2019. Enfuce har redan nu en färdig lanserad version på sin Open Banking Platform, som de konstant utvecklar för att möta de krav som industrin kräver.

En stimulerande arbetsplats med många utmaningar

Inriktningen mot digitala betalningar gör Enfuce till ett bolag i ständigt behov av duktiga tekniker. Enligt Denise Koskinen arbetar merparten av de anställda antingen inom javautveckling eller med AWS-kunskap, databaser och nätverk.
- Vi har ingen fast strategi om vi ska växa på Åland eller på fastlandet utan vi söker de rätta människorna. När vi hittar en person som känner att Enfuce är rätt arbetsgivare och vi känner att den personen är rätt anställd för oss så brukar placeringen lösa sig.

Öppna ansökningar är dock alltid välkomna.
- Ibland går det så fort att alla tjänster inte annonseras, så har vi redan kontakt med någon som visat intresse så är det en fördel.

Kontor i två städer och anställda i flera länder innebär också att samarbetsförmåga och förmåga att se möjligheter med kollegor på olika platser är egenskaper man prioriterar vid anställningar.
- Du ska inte behöva sitta i samma rum för att få ett samarbete att fungera. Till din hjälp har du verktyg som gör det lätt att kommunicera oavsett om den du kommunicerar med sitter bredvid dig på Åland eller i England.

Givetvis är det ändå viktigt att träffas ibland. Ungefär hälften av gångerna är det Esbo-kontoret som kommer till Åland, annars åker ålänningarna till Esbo.
- Alla anställda har dock varit till Mariehamn, även våra nya. De brukar tycka att flygplatsen är cute och att det går snabbt att komma till kontoret, säger Denise med ett leende.

Ett liv på Åland och världen som arbetsmarknad

Mariehamns flygplats är annars välbekant för Denise Johansson. I vd-rollen ingår nämligen ett stort antal resdagar. Hon får ofta frågan varför hon bor på Åland och om hon tycker att det är värt att resa så mycket.
- Det är det eftersom vi trivs så bra här som familj. Mina barn är födda och uppväxta på Åland och jag vill att de ska fortsätta växa upp här. Jag är också tacksam över att jag kan bygga upp ett globalt bolag fast jag bor på en liten ö. Jag tar mig dit jag behöver när jag behöver, däremellan sker ändå allt på distans. Då är det egentligen ingen skillnad om jag sitter på Åland eller i Esbo.

Denise Johansson är själv inflyttad till Åland. Från början var det en ungdomskärlek som tog henne från Hangö till Mariehamn, men när förhållandet tog slut var det studier i företagsekonomi vid Högskolan på Åland som höll henne kvar. Efter examen väntade ett fast jobb på Ålandsbanken, där hon också träffade sin sambo Marcus.
- Jag trivs jättebra på Åland och jag uppskattar småskaligheten och att allt är så nära. Innan barnen hann vi golfa, träna och jobba samma dag och ändå ha tid för hund och hus. Nu är vardagen lite mer anpassad efter barnen, men närheten är fortfarande en stor fördel.

Distansstudier och en ny vd-roll

Det var ingen självklarhet att Denise Johansson skulle ta över som vd vid Enfuce. Dåvarande vd:n Monika Liikamaa tog upp det till diskussion redan 2017, men då var Denise inte redo att anta rollen.
- Det fanns delar inom managementbiten som jag inte hade tillräckligt stor erfarenhet av, förklarar hon. Eftersom det tar för lång tid att skaffa den erfarenheten praktiskt bestämde jag mig för att gå en MBA f ör att få det jag kände att jag saknade.

Hösten 2017 började Denise därför en tvåårig utbildning till Executive MBA vid Stockholms universitet. Det är ett examensinriktat chefsutvecklingsprogram med kurstillfällen på plats i Stockholm torsdagar och fredagar varannan vecka.
- Även om det är 100 procent galet att börja en MBA-utbildning året efter att man startat ett nytt bolag så är det samtidigt 100 procent rätt tid att göra det. Utbildningen är strukturerad på ett sånt sätt att det samtidigt har hjälpt mig att driva uppbyggnaden av bolaget. Kurs för kurs har jag kunnat återkoppla till något som jag själv behövde bygga upp. När jag tittar i backspegeln är många av de viktigaste och bästa delarna initierade av att jag har gått på MBA:n.

Insikterna från utbildningen hjälpte också Denise att ta steget. Våren 2018 tog hon över som ny vd för Enfuce Financial Service.

Utmärkelser och framtidsplaner

Det är inte bara snabb utveckling och innovativa lösningar som gör Enfuce till ett namn i fintech-branschen. Bolaget väcker också uppmärksamhet eftersom man har byggt upp sin verksamhet utan extern finansiering. Det har bland annat varit möjligt genom att bygga infrastrukturen i AWS och därmed ta kostnader först då intäkter redan genererats.
- Vi behöver inte beställa in hårdvara och göra installationsprojekt för våra nya kunder. Istället räcker det med ett knapptryck för att öka vår tjänst från AWS. Det har gett oss möjlighet att växa bolaget och bygga stegvis utan stora investerare, säger Denise.

I och med att Enfuce hittills har växt med det de själva har skapat är bolaget också intressanta kandidater för olika utmärkelser. Till dem hör MasterCard Lighthouse Development Program 2018.
- Det var stort att bli utvald och få produktutveckla inom ett program där stora nordiska banker och MasterCard utgör juryn. Ännu större var det att de ansåg oss vara det starkaste bolaget på 3-5 års sikt.

Vinsten från MasterCard-programmet var en resa till New York med tillgång till MasterCards kontakter i USA, vilket passar väl in med Enfuces’ globala framtidsplaner. I dag befinner sig bolaget i hela Europa samt i mellanöstern, där man har en storkund. Siktet är dock ställt mot nya och större mål, både i öst och väst.
- Vi startade med målet om att bli en tjänsteleverantör för nordiska marknaden, sen satt vi plötsligt med en kund i produktion i mellanöstern som vi inte ens hade träffat. Strategiskt var det en viktig kund eftersom det fick oss att rikta blickarna bortom Norden. Dessutom hade hela projektet gått via online-kanaler, från första sales pitchen till att migrera sex miljoner kort. Då börjar man inse vilken kapacitet kortutgivning i molnet har – och att det inte spelar någon roll var du bor!

Fakta om

Enfuce Financial Service 

Enfuce är en föregångare inom finansteknologibranschen med tjänster som drivs i ett publikt moln. Bolaget erbjuder lösningar som SaaS (Software-as-a-Service), vilket innebär att de kan använda existerande infrastruktur när de gör on-boarding för nya kunder. Till sortimentet hör även Open Banking plattform, Issuing och Acquiring tjänster, Stark Kund Autentisering samt Back Office tjänster.
Enfuce är nivå 1 PCI DSS kompatibla utan dyr och långsam hårdvara. Det gör dem ytterst snabba när det kommer till implementering av nya tjänster för sina kunder.

Site by Strax