"Jag kan åka ut med båten mitt i veckan och få sommarupplevelsen fast jag jobbar" | Bo på Åland

"Jag kan åka ut med båten mitt i veckan och få sommarupplevelsen fast jag jobbar"

Caroline Lepistö - vd Ålandhotels

Tre hotell och lika många restauranger gör Ålandhotels till den största hotellaktören i Mariehamn. I verksamheten ingår fyrstjärniga hotellen Pommern och Savoy, trestjärniga Adlon samt restaurangerna Kvarter 5, Bistro Savoy och Adlon Pizzeria & Sportsbar. Dessutom erbjuder man resetjänster i form av paketlösningar för både grupper och privatpersoner.

Sen 2016 är Caroline Lepistö vd vid Ålandhotels.
- Vi har lång erfarenhet av bokningar och fungerar som en resebyrå för våra kunder, säger hon. I våra paket ingår givetvis mat och boende, men vi kan även boka resor, transporter och andra arrangemang.

Utrymme för flexibilitet

Hotell Pommern fungerar som huvudhotell och är företagets flaggskepp.
- Pommern är vårt finaste och bästa hotell med öppet året runt. Här är vi vana vid att hantera alla typer av bokningar, från simlag och fotbollsknattar till weekend- och businessresenärer, säger Caroline Lepistö.

Hotell Savoy har också öppet året runt, men är obemannat under lågsäsongen. De korta avstånden i centrala Mariehamn gör det möjligt för gäster att bo på Savoy, men äta frukost och checka in på Pommern.

Lillasystern Adlon nära färjeterminalerna i västra hamnen har i sin tur bara öppet sommartid, men går vid behov att öppna i samband med större bokningar. Till exempel vid olika idrottsturneringar. Pizzerian i samma byggnad har dock öppet året runt och är stängd endast tre dagar i året.

Även om det tidvis är mer utmanande att driva hotell på en mindre ort än i en storstad anser Caroline att det skapar mer utrymme för flexibilitet.
- Vi har korta beslutsvägar, vilket leder till snabba beslut. Det går att ändra sig, att göra om och göra rätt. Vi försöker också vara lyhörda för förslag och förbättringar från personalen.

Alltid behov av kunnig personal

Under året sysselsätter Ålandhotels runt 40 fastanställda, men sysselsätter nästan 50 helårsverken om man räknar in alla extrapersonal. Till sommarsäsongen ökar personalen ytterligare med cirka 30 procent. Eftersom verksamheten krymper och sväller under året försöker man övervintra så mycket personal som möjligt för att ha en stabil grund att stå på.
- Det vinner både vi och personalen på. Ändå växer vi en hel del inom driften när det är högsäsong, förklarar Caroline. Då ökar särskilt behovet av servicepersonal som serverar, lagar mat, diskar, städar och står i receptionen.

Det är också många medarbetare som återvänder varje år, särskilt inom housekeeping, vilket Caroline tycker är roligt.
- Det ser vi som ett kvitto på att vi tar väl hand om dem.

Eftersom många av de säsongsanställda är från Rumänien är arbetsspråket engelska. Därför är även rutinbeskrivningarna på svenska och engelska.
- Kunskap i svenska eller engelska är också ett måste för dem som arbetar mot gäst i receptionen och serveringen. Kunskaper i finska är alltid en stor fördel.

Även om sommaren är högsäsong tar Ålandhotels emot intresseanmälningar under hela året. De välkomnar också studerande från Hospitality Management(*) och andra relevanta utbildningar.
- Vi har många som praktiserar, jobbar och skriver sina examensarbeten hos oss, särskilt från Högskolan på Åland.

Ett naturligt steg in i branschen

Caroline Lepistö är själv född på fastlandet, men uppväxt på Åland. Härifrån flyttade familjen till Sverige när Caroline var 12 år. Högstadiet och gymnasiet gick hon därför i Sverige.

Hotellbranschen har hon sedan växt in i. År 1998 köpte Carolines pappa Thomas Lepistö Ålandhotels och Caroline berättar att hon varit delaktig i företaget från allra första början.
- Jag började på Ålandhotels redan sommaren efter studenten, så jag har verkligen fått lära känna verksamheten och driften från grunden. Jag har jobbat i receptionen, serverat, diskat, jobbat administrativt – ja egentligen har jag gjort allt utom att städa.

Efter studier i Helsingborg inom Service Management, en ledarskapsutbildning med inriktning mot hotell och restaurang, väntade några år inom ledande befattningar i hotellbranschen i Stockholm innan flytten tillbaka år 2011.

Balans mellan jobb och fritid

Sen 2016 är Caroline Lepistö vd vid Ålandhotels och hon stortrivs både med jobbet och livet på Åland.
- Åland är fantastiskt! Jämfört med Stockholm är det väldigt lugnt och lättare att koppla av, men du kan ändå satsa på karriären. Här finns många utmanande företag och tjänster och en häftig företagaranda.

Själv uppskattar hon särskilt de korta avstånden och närheten till naturen.
- Jag brukar säga att jag inte behöver någon lång semester på sommaren – tack vare de korta avstånden kan jag ta tillvara min lediga tid på ett helt annat sätt. Jag kan åka ut med båten eller till en strand mitt i veckan och få sommarupplevelsen fast jag jobbar.

Fakta om

Ålandhotels

Ålandhotels är en ledande aktör inom den åländska turismnäringen. Totalt har företaget över 230 rum fördelade i de tre hotellen Pommern, Savoy och Adlon i Mariehamn.

I verksamheten ingår även restaurangerna Kvarter5, Bistro Savoy och Adlon Pizzeria & Sportsbar.

 

*) Hospitality Management är ett utbildningsprogram vid Högskolan på Åland

Site by Strax