Jag jobbar som advokat och har ändå tid för livet!

Enkelhet och en lugnare tillvaro fick advokaten Katja Meitz att flytta tillbaka till Åland från Stockholm.

- Det är lätt att ta sig från A till B. Man behöver nästan aldrig köa till något och man får snabbt hjälp och service när man ska göra ärenden. Det är en lyxig känsla. Det är en vardag utan hinder där livet flyter. 

Katja såg också möjligheten att ge dottern Mathilda mer tid med nära släktingar och mer frihet tidigt livet. 
- Nu är hon bara fyra år, men på Åland kommer hon att kunna röra sig friare, cykla själv till sina kompisar och vara mer självständig tidigare än i storstan. 

Ny livssituation

Katja hade egentligen inte alls tänkt flytta från Stockholm, som blev hennes hemstad redan under gymnasietiden. Här hade hon hela livet med jobb och vänner samlat. Yrkesmässigt var hon på god väg att bli domare.

- Sen fick jag barn. Föräldraledigheten gick bra i Stockholm, men när det var dags för Mathilda att börja dagis kändes det inte rätt längre. Plötsligt såg jag på Stockholm med helt nya ögon. Det som gjorde att jag flyttade dit en gång i tiden – pulsen, myllret och anonymiteten – var också det som förde mig tillbaka till Åland. Man köar och stångas med främmande människor hela tiden oavsett om det är i bilkön, i rulltrappan till tunnelbanan eller för att barnet ska få gunga i parken. Det är hinder överallt. Jag ville fokusera min tid på henne och inte på rusningstrafik och annat ovidkommande.

Åländsk juridik

Nu har Katja och Mathilda bott på Åland i tre år och de trivs bra. Medan Mathilda går på dagis är Katja numera advokat vid advokatbyrån Widman & Co. Som tidigare advokat i Sverige kunde hon återinträda i Sveriges advokatsamfund och därefter bli registrerad som EU-advokat i Finland. Det gör att hon är advokat både i Sverige och i Finland.

- Här jobbar vi med alla typer av affärsjuridiska uppdrag, ofta med kopplingar utanför Åland. Jag har redan haft ärenden där motparten företräds av före detta kollegor på byrån jag jobbade på i Stockholm. 

Första tiden på Åland arbetade hon dock som jurist vid Ålands landskapsregering. 
- Det var en bra inkörsport för att förstå den åländska juridiken, som på vissa sätt är unik.

Den åländska självstyrelsen innebär att Åland har egen lagstiftningsbehörighet inom flera områden. I övrigt gäller finländsk lag. Jämfört med Sverige och Finland finns det ganska lite praxis och knappt någon juridisk litteratur på den åländska rätten.
- Det kräver ett större inslag av egna bedömningar. Rättsläget är sällan lika tydligt här som i Sverige eller Finland.

Gillar utmaningar

I övrigt har juridiken i Sverige, Finland, Åland och övriga Norden många likheter.
-
På principnivå känner man igen sig. Det berikar förståelsen för den svenska rätten att veta hur motsvarande fråga bedöms i Finland – och vice versa.

Du kan jobba som jurist och advokat på Åland utan att kunna finska, men kunskaper i finska underlättar. Särskilt om du vill nå djupare i den finländska rätten. Katja har en privatlärare i finska.

- Det är helt fokuserat på att jag ska lära mig läsa juridisk text. Det är en ordentlig utmaning, men häftigt att märka framsteg.

Många arbetsmöjligheter

Katja berättar att hon blev förvånad över hur mycket juristjobb det finns på Åland.
- Man kan jobba inom offentlig förvaltning, på bank, på försäkringsbolag, på advokatbyrå och andra ställen. Arbetsmarknaden är bred med många olika roller för jurister!