"Jag har inte ångrat det en enda sekund. Tvärtom. Jag önskar att jag hade flyttat hit tidigare."

Linda Strandenholm
Linda Strandenholm vid havet

Lugnet, närheten till naturen och den vänskapliga mentaliteten fick Linda Strandenholm att välja Åland. Hon har bara bott här några månader, men känner sig redan som hemma.
– Jag trivs verkligen!

På Åland har Linda Strandenholm hittat ett lugnt och välkomnande samhälle.
– Här ser och pratar man med varandra på ett mer naturligt sätt. Jag känner mig inte som en främling utan det känns som jag har bott här i flera år trots att jag inte hunnit lära känna så många ännu.

Hon är en naturmänniska, som älskar friluftsliv.
– Åland är verkligen en plats för mig. Här kan jag paddla, vandra och vara ute i skogen. Ibland har jag hela strandlinjen för mig själv. Jag kan se mig omkring och tänka – var är alla?  

Från Stockholm till Åland

Linda Strandenholm flyttade till Åland i början av juni 2018 efter tio år i Stockholm, där hon bland annat jobbade som flygvärdinna, inom handeln och i turism- och eventbranschen.
– De sista åren i Stockholm studerade jag hälsovetenskap och i våras tog jag en bachelor-examen i Sport Science.

Under utbildningen hade hon två skolkamrater från Åland.
– De sålde in Åland väldigt bra och jag har varit här en hel del, särskilt senaste våren.

När Linda bestämde sig för att flytta från Stockholm efter sin examen stod valet därför mellan Åland och Norge, där hon har sin syster med familj.
– Till sist blev det ändå Åland. Och jag trivs verkligen!

Hittade jobbet via Åland Living

När beslutet var taget började sökandet efter jobb och boende.
– Jobbet hittade jag via Åland Living, här var jag inne och spanade varje dag. Och boendet löste sig genom ett inlägg i Facebook-gruppen Bostäder på Åland.

I dag jobbar Linda Strandenholm vid Mariehamns flygplats, där hon är anställd som Service Supervisor vid Finavia Corporation.
– För mig som älskar flygplatser är det perfekt. Jag har alltid varit fascinerad av flygplan och tidigare jobbat som flygvärdinna, så det är ett kärt återseende. På en liten flygplats är arbetet varierat och mentaliteten bland mina kollegor är så underbar. Jag trivs jättebra!

Hon bor i en lägenhet mitt i Mariehamn, men drömmer om ett boende utanför stan.
– Jag tänkte att det är bra att börja i centrum när jag är ny, men sen vill jag bo där jag kan gå ut barfota i gräset. Gärna nära stranden med kajaken lättillgänglig.

Nu finns det mer tid till fritid

För Linda har livet på Åland många fördelar. Tryggheten är en av dem.
– Jag känner mig så trygg här, jag är aldrig rädd. Så upplevde jag det inte i Stockholm, där hade jag svårt att njuta när jag var ensam ute i skogen. Här kan jag bara andas ut, det är jag tacksam för.

Havet, naturen och stillheten är också viktiga.
– Jag behöver min egentid. När jag bodde i storstan var det så mycket intryck. Samtidigt älskar jag pulsen, men den hittar jag lätt när jag åker över till Stockholm. 

Hon uppskattar också mentaliteten på Åland.
– Det är trevligt att se människor tala med varandra istället för att bara titta ner i telefonerna.

De korta avstånden gör dessutom att det finns tid för annat.
– Jag får så mycket fritid! Dagarna känns mycket längre numera. Sen är det en bonus att vi tidsmässigt ligger en timme före Sverige. Det är mysigt att vakna innan familjen hemma och sen ringa och väcka dem.

Linda har faktiskt svårt att komma på något hon saknar efter flytten. Efter en stunds funderande kommer hon på att hon inte längre kommer åt hela innehållet på SVT Play. Och att hon önskar att det fanns caféer med kvälls- och söndagsöppet.
– Och så saknar jag min familj förstås. Samtidigt upplever jag att vi har mer kvalitetstid tillsammans. På sätt och vis umgås vi mer nu även om vi inte ses lika ofta.

Utrymme för både nya och gamla intressen

Den närmaste tiden ser Linda annars fram emot att återuppta sitt intresse för pistolskytte. Och så ska hon börja vinterbada.
–  Jag vill också lära mig att sticka och har upptäckt att det finns ett stickcafé ute vid Stickstugan i Järsö.

Till dig som funderar att flytta till Åland säger Linda Strandenholm:
– Jag har inte ångrat det en enda sekund. Tvärtom. Jag önskar att jag hade flyttat hit tidigare.

Site by Strax