"Jag är glad att jag vågade" | Bo på Åland

"Jag är glad att jag vågade"

Reetta Savaloja

När finskspråkiga Reetta Savaloja bestämde sig för att flytta till Åland hade hon aldrig varit här tidigare. Hon kände heller ingen i öriket.

- Mitt första besök var under min arbetsintervju, andra gången hade jag flyttlasset och mina två kattor med mig.

Från början kommer Reetta från Helsingfors, men innan flytten till Åland bodde hon två år i Kotka.

- Jag tycker om nya utmaningar och är intresserad av svenska så jag ville lära mig bättre svenska. Först funderade jag på svenskspråkiga områden som Borgå, Lovisa och Österbotten, men sen tyckte jag att det var bättre att bo på en plats där man inte alls pratar finska – och då föll valet på Åland.

I maj 2015 sökte och fick Reetta ett vikariat vid Ålands hälso- och sjukvård.

- Jag bestämde mig på tio minuter, planerade flytten under sommaren och i slutet av augusti började jag på labbet i Mariehamn. Boende i lägenhet fick jag via sjukhuset.

Arbetskamrater och nya vänner

Det är en utmaning att flytta till en okänd ort med ett språk man inte behärskar. I början kände Reetta sig osäker på sitt val.

- Men när jag flyttade till Kotka så kände jag heller ingen i början, så jag visste att jag skulle klara det. Min arbetsplats har också hjälpt till att göra flytten lättare, jag känner mig trygg med organisationen och glad över att jag har bra arbetskompisar på avdelningen. Nu har jag också fått nya vänner, så jag är glad att jag vågade!

Språket var lite kämpigt i början, men mindre än ett år efter flytten pratar Reetta flytande svenska.

- Jag började med min bortglömda skolsvenska, jag förstod men kunde inte prata. Nu går det bättre och bättre varje dag.

Jämfört med de platser Reetta bott på innan tycker hon att atmosfären är mer positiv på Åland.

- Ålänningarna är mer sociala och pratsamma, här finns småpratskulturen på ett helt annat sätt. Men du måste själv vara aktiv och våga prata och träffa människor för att komma in i samhället.

Vardagen är lugnare

Livet på Åland beskriver 25-åriga Reetta som lugnt, vilket har både fördelar och nackdelar.

- Innan var mitt liv väldigt stressigt, så det har varit skönt att få varva ner, men här finns inte jättemycket att göra för personer i min ålder. För barn och för dem som är äldre än jag finns fler aktiviteter.

Amatörteater är ett stort intresse och till hösten kommer Reetta att ta upp teatern igen.

Site by Strax