Hittade drömjobbet under Ålandssemestern | Bo på Åland

Hittade drömjobbet under Ålandssemestern

Per Glavenhult

Förskolläraren Per Glavenhult är född och uppvuxen i Göteborg – på ”bästkusten” – men bor sedan några månader tillbaka på Åland. Här arbetar han som barnomsorgsledare i Lemlands kommun.

Med över tjugo år i branschen och arbetserfarenhet från fyra olika länder har Per Glavenhult stor erfarenhet inom barnomsorgen. Innan flytten till Åland har han hunnit arbeta och bo i Sverige med sin familj, men också många år i både Belgien och Norge. Familjen består av frun Katya, även hon förskollärare, och dottern Hanna som just nu studerar på universitet i Norge.
- I Sverige gjorde vi upp en plan om att flytta till utlandet inom fyra år, berättar Per. Sen började vi söka jobb och fick napp direkt – ett i Schweiz och ett i Belgien. 

Mitt i Europa

Bättre arbetsvillkor fick till sist paret att välja Belgien och en anställning vid Europaskolan i Bryssel.
- Vi trivdes jättebra och hade gärna stannat längre om det varit möjligt. Men det är kontraktstid som gäller i Belgien, så efter tio år var vi tvungna att flytta.

Även om det är åtta år sen kan Per fortfarande sakna Bryssel med människorna, cafélivet och närheten till de europeiska storstäderna. Den belgiska byråkratin saknar han däremot inte.
- Det krävdes fyra olika papper och tillstånd bara för att vår dotter skulle kunna skaffa Metro-kort till tunnelbanan, säger han.

Det är med andra ord stor skillnad jämfört med Åland.
- Det är alltid ett projekt att flytta, men den här gången gick det väldigt smidigt att registrera sig vid magistraten. Och på Åland är det korta beslutsvägar i arbetslivet och nära till chefen. Dörren är öppen och det går att bolla direkt.

Via Norge

Efter tiden i Belgien valde familjen att låta äventyret fortsätta och denna gång riktade man blickarna mot Norge. Per berättar att de hade hört mycket gott om landet, dessutom var lönerna bra.

Den första tiden hamnade familjen i Kirkenes i nordligaste Norge, nära den ryska gränsen.
- Där bodde vi ett år innan vi flyttade till Stavanger. Det var väldigt vacker natur i Kirkenes men också påfrestande att flytta från en storstad till en så liten ort. Vi blev lite lappsjuka helt enkelt.

I Stavanger trivdes familjen däremot bättre. Där studerar Hanna just nu på universitetet, så tillsvidare bor hon och Katya kvar i Norge.
- Just nu pendlar vi, men planen är att Katya ska flytta till Åland när Hanna studerat klart.

Nya utmaningar på Åland

Efter åtta år som förskolechef i Norge började Per däremot känna sig redo för nya utmaningar. 
- Jag söker alltid ny input och vill inte fastna i ekorrhjulet, så jag började titta runt efter något nytt. Eftersom vi ändå var på väg till Åland på semester passade jag på att se mig omkring här också.

Väl framme på Åland gjorde Per ett besök på AMS i Mariehamn, där det låg ett jobb som barnomsorgsledare i Lemland ute. Plötsligt kombinerades semestern med arbetsansökan.
- Jag funderade ordentligt innan jag lämnade in min ansökan, och sen åkte jag iväg till Lemland på arbetsintervju medan familjen promenerade omkring i Mariehamn.

En månad senare resulterade intervjun i en anställning, och sen början av hösten bor Per i en lägenhet i centrala Mariehamn med 15 minuters bilfärd till nya jobbet.
- Jag trivs fantastiskt bra med mina arbetsuppgifter och mina kollegor. Just nu är det mycket nätverkande, men jag har också många planer och idéer som jag ser framemot att förankra och förverkliga.

Om den åländska barnomsorgen har Per mycket gott att säga.
- Vi har bra resurser, stabil ekonomi och god personaltäthet. Villkoren för barn och föräldrar är också bra med grupper som inte är stora, öppningstider som är anpassade efter behovet och servering av frukost, lunch och mellis.

Yoga och ishockey

Även om Per saknar sin familj uppskattar han lugnet och möjligheterna till återhämtning på Åland. Han har till exempel börjat med yoga.
- Jag spelade amerikansk fotboll i nitton år och det har kroppen tagit mycket stryk av. Nu går jag på yoga två gånger i veckan och det ger mig mycket, det är fantastiskt bra för både kropp och själ.

Sakta men säkert börjar han också hitta in i det åländska samhället. 
- Jag upplever ålänningarna som öppna och positiva, men det är klart att du också behöver bjuda lite på dig själv när du flyttar till en ny ort – gå på yoga, gå och träna, gå och se en match!

Framöver vill han gärna engagera sig och hitta nya sammanhang.
- Jag är ute efter det sociala och vill hitta nya grupper. Jag är lite av en ishockeyfantast, så kanske är det hockey jag ska börja med?

Per avslutar med en hälsning till dig som funderar på att flytta till Åland:
- Våga chansa, annars kommer du att ångra dig!

Fakta om

Vill du jobba som förskollärare på Åland? Då är det platsannonser med rubriken Barnträdgårdslärare du ska leta efter.

Site by Strax