"Här vill vi stanna" | Bo på Åland

"Här vill vi stanna"

Evelina Lindahl & Mats Fors

Från Vörå i Österbotten, via Engavågen i Nordnorge, till Åland. För Mats Fors och Evelina Lindahl har jobben fått styra var de sätter bo. Sedan juli bor de i Mariehamn och trivs redan. – Här vill vi stanna!

Mats och Evelina tar emot i det egnahemshus på Klinten i Mariehamn som de hyr. Här bor de tillsammans med döttrarna Jolene 6 år och Eloise 3 år. De är båda födda och uppvuxna utanför Vasa i Österbotten och det var också där de började sina yrkesverksamma liv.

- Efter gymnasiet gick jag först en massörutbildning men hamnade så småningom på Pedagogiska fakulteten, ”Peffan”, i Vasa där jag studerade till lärare. Efter att jag tagit examen 2007 jobbade jag fem år som lärare men det var hopplöst att få en fast lärartjänst. Det var 60-70 sökande till varje jobb, berättar Mats.

Slumpen förde oss till Åland

Han fortsatte studera vid sidan om arbetet och tog snart också en rektorsexamen.

- Men också där var det svårt att få jobb. Utan erfarenhet hade man ingen chans.

Tanken att söka sig utomlands slog både Mats och Evelina och de började leta jobb i Sverige och resten av Norden. Evelina har en bakgrund inom design och har studerat hantverk, konst och design och produktutveckling. Dessutom är hon utbildad bildkonstlärare och hade en tjänst som inredningslärare vid Yrkesakademin i Österbotten när tanken att flytta väcktes.

- Eftersom Evelina var mammaledig passade det ändå bra att pröva vingarna utomlands och när jag fick en rektorstjänst i Engavågen så flyttade vi.

De hade från början bestämt sig för att ge livet i Nordnorge två år och trots att de trivdes i det lilla samhället var de ändå överens om att söka sig tillbaka hemåt i våras.

- Det var slumpen som förde oss till Åland. Vi hade bestämt oss för att flytta dit där vi båda fick jobb och här ordnade det sig, berättar Mats.

Idag jobbar Mats som rektor vid Godby högstadieskola och Evelina är timlärare i bildkonst, slöjd och finska vid Geta skola. Åland var bekant för paret från tidigare eftersom Mats ena syster bor här och hans andra syster även hon tidigare har bott på Åland.

- Boendet ordnade sig otroligt smidigt. Vi annonserade efter hus via sociala medier och fick flera förslag men vi föll för ett enplanshus på Klinten, säger Mats.

- I Norge bodde vi fyra personer på 60 kvadratmeter så vi hade satt upp några kriterier för vårt boende på Åland: vi ville ha bastu, garage, gräsmatta och ett arbetsrum – och allt det har vi idag, säger Evelina glatt.

Uppskattar närheten till allt

Närheten till allt i Mariehamn är något de uppskattar efter sin tid i Norge.

- Här vet vi att vi har en fungerande hälsovård och sjukhuset alldeles intill – i Norge hade vi tre timmars bilfärd till sjukhuset. Även utbudet i affärerna är något vi har saknat när vi bodde i Norge, förklarar Evelina.

Med två små tjejer i familjen ägnas den största delen av fritiden åt familjelivet. Men både Mats och Evelina tar sig ändå tid till sina fritidsintressen som är träning i form av maraton och freeletics för Mats och yoga, meditation och qigong för Evelina.

- Och vi märker hur utsvultna vi är på kultur. Just nu går vi bara runt och samlar in kulturintryck. Utbudet på Åland är så stort och det har vi verkligen saknat under våra år i Norge. Dessutom är utbudet av olika kurser stort fastän Åland är så litet.

Site by Strax