Här får du både livskvalitet och drömboendet! | Bo på Åland

Här får du både livskvalitet och drömboendet!

Niclas Uddén
Niclas Uddén

Lugnet och skärgården fick Niclas Uddén, 54 år, att flytta från Stockholm till Åland.
- Jag har seglat hela livet och är mer eller mindre uppvuxen i Stockholms skärgård. Nu när barnen är stora ville jag börja med ett helt tomt blad och se hur det landar.

Innan flytten hade Niclas bara besökt Åland som turist.
- Jag har inga kontakter eller andra kopplingar, men skärgården och det trygga och välfungerande samhället lockade. Jag ville hamna i en lugnare och mer skärgårdsvacker idyll. Åland känns också väldigt svenskt, även om det givetvis finns många skillnader.

Vill sälja Åland

Niclas är juristutbildad med en bakgrund inom bank, finans, försäkringar och fastigheter. Han har stor erfarenhet av att starta nya företag och har hittills varit med och startat tio bolag, både i Sverige och utomlands. Innan flytten jobbade han med förmedling av bostäder i Spanien, men efter flytten till Åland ligger fokus på nystartade mäklarfirman Åland Quality Living.

- Mitt mål är att sälja in Åland till utländska fastighetsköpare, främst från Sverige och Stockholmsområdet, som inte är medvetna om att de kan köpa fastigheter på Åland fast de inte har hembygdsrätt eller jordförvärvsrätt. 

Som mäklare vill Niclas förmedla det han själv tycker och står för, och han ser många fördelar med ett liv på Åland.
- Det är en fantastisk plats i Norden och Europa. Naturen framför allt, men också skolorna. Nu är mina barn stora, men om jag hade haft skolbarn hade det varit en stor anledning att flytta till Åland.

Som fastighetsmäklare lyfter han också de billiga bostadspriserna.
- Här får du både livskvalitet och drömboendet. Det är perfekt, särskilt i dag när det är många som vill jobba på distans.

Starta eget

Det är en utmaning att flytta till en helt ny ort, utan tidigare kontakter, och starta upp ett nytt bolag. Niclas upplever ändå att han har blivit väl bemött och arbetar för att bygga upp ett eget nätverk på Åland.
- Jag har varit i kontakt med kommuner och fastighetsägare och träffat nyckelpersoner vid landskapsregeringen och Ålands Näringsliv. Dessutom har jag lämnat in en ansökan till Business Lab Åland, som riktar sig till företagare som vill utveckla sin verksamhet och få hjälp med att komma ut på marknaden.

Han saknar dock samlad information och en lista med kontaktuppgifter till myndigheter, organisationer och andra kontaktpersoner som hade varit bra att ha under uppstarten.
- Det är en liten utmaning att ta sig in i nätverken, så du behöver vara aktiv och nyfiken. 

Byråkratin har också varit lite trögare än Niclas är van vid från Sverige. 
- Att bilda bolag och skaffa tillstånd för mäklarrörelse tog en evighet, det var mycket mer byråkratiskt och många blanketter att fylla i. 

Han ser det ändå inte som ett problem.
- Om du flyttar behöver du vara beredd att anpassa dig till samhället och ta seden dit du kommer.

Söker samarbeten

Eftersom verksamheten riktar sig till kunder som inte bor på Åland satsar Niclas på att filma sina objekt. För filmandet står en nyfunnen åländsk samarbetspartner. 
- Det är en utmaning att sälja på distans, därför satsar jag också mycket på nyproduktion där köparen själv kan bestämma hur fastigheten ska se ut. Då kan du enkelt titta på Google Maps och se tomten på film.

Niclas vill gärna samarbeta mer med andra åländska entreprenörer. Han är inte ute efter att konkurrera med de lokala aktörerna utan vill gärna hitta en nisch där han kan bygga upp verksamheten i samverkan med andra. 
- Ålänningarna är lite reserverade, men pålitliga och ärliga.

Drömmer om egen brygga

Just nu är det mest arbete som gäller för Niclas del, även om han också åker runt mycket och ser sig omkring.
- Det har blivit allt viktigare att hitta lugnet och ladda batterierna, så det har blivit en hel del vandringsleder och friluftsliv. Jag gillar också att upptäcka nya saker och se det lilla i samhället. Sen vill jag också åka ut i skärgården och upptäcka alla öar. Dels för egen del, dels för att själv ha sett det jag säljer.

Just nu hyr han en central lägenhet i Mariehamn för att ha nära till allt och alla.
- När jag får hembygdsrätt och jordförvärvsrätt drömmer jag om att köpa en sjötomt på fasta Åland med bilförbindelse. Eller bo kvar centralt i Mariehamn och satsa på en stuga, kanske på en egen ö? För mig är det verkligen livskvalitet att kunna sitta på bryggan med en kopp kaffe, det är värdefullt!

Fakta om

Att starta eget på Åland

Grundläggande information för dig som vill bli egen företagare på Åland hittar du hos Startaeget.ax, som är ett projekt vid Ålands Näringsliv.

Läs mer om vägen mot ett eget företag på Startaeget.ax

Du kan även läsa mer om att etablera företag på Åland här på Alandliving.ax:

Starta eget företag på Åland

Viktiga kontakter i näringslivet

Åland Quality Living

Läs mer om Niclas Uddéns mäklarverksamhet på Alandqualityliving.com

Köp av fastighet

Läs mer om jordförvärv, hembygdsrätt och vad som gäller vid köp av fastighet

Site by Strax