Gick snabbt att rota sig på Åland | Bo på Åland

Gick snabbt att rota sig på Åland

Tove Uvemo Moritz

När Tove Uvemo Moritz växte upp i Gällivare i norra Sverige visste hon inte ens om att Åland fanns. Nu bor hon här – fast rotad med sambo, två barn, jobb som socialarbetare och till och med en åländsk klang i svenskan – och allt känns helt rätt!

Efter att hon gått ut gymnasiet i Gällivare visste hon en sak om framtiden: Hon ville absolut studera i Uppsala och inte i Umeå som ofta är det första valet för unga i Gällivare.
- Jag ville få nya intryck och träffa nya människor.

Hon sökte och fick plats på juristprogrammet. Studierna i sig gick bra men hon tyckte inte att de var så roliga.
- Jag ville prova på något annat och valde socialpsykologi och det visade sig vara ett ämne som verkligen intresserade mig. Så jag bytte bana från juridiken till socionomprogrammet, säger hon.

Träffade en ålänning

Det blev till slut sex år i Uppsala och under de åren träffade hon en ålänning som numera är hennes sambo. Han ville bo på Åland och för Tove var det inget stort steg att flytta till honom.
- Det var inte så mycket att fundera på. Åland är litet och gemytligt och det finns ett bra utbud av det mesta. Dessutom är det alltid nära till naturen och havet. Jag är förvisso van vid inland från min uppväxt men jag tycker om havet.

Före flytten till Åland arbetade Tove en tid som socialsekreterare i Uppsala, då med inriktning på missbrukarvård. På Åland är socialarbetare med formell kompetens eftertraktade på arbetsmarknaden och det gick smidigt att få det jobb hon har nu – som socialarbetare i Saltvik, en kommun med cirka 1900 invånare.

- Jag trivs. Man lär sig nya saker hela tiden. Visst kan det vara utmanande att dagligen arbeta med sociala problem, men jag upplever att vi har goda möjligheter att hjälpa och stödja, bland annat för att beslutsvägarna är korta.

Komplettering

För att bli fullt behörig på Åland måste hon läsa fyra kompletteringskurser som i huvudsak gick ut på finländsk och åländsk lagstiftning. De ordnades via Öppna Högskolan på Åland och hon kunde ta dem på distans. Samtidigt arbetade hon som hästskötare på en ridskola på Åland.

- Det var ett bra sätt att komma in i det åländska samhället, säger hon om det jobbet.

Som socialarbetare i en kommun har man hittills arbetat brett – alla frågor inom det sociala området kan dyka upp på ens bord – men den 1 januari 2021 sjösätts en stor reform, Kommunernas socialtjänst (KST). Den innebär kort sagt att alla specialområden utom barn- och äldreomsorgen centraliseras till en enhet som omfattar hela Åland.

- Jag börjar troligtvis jobba vid KST från och med nästa år och tanken är att vi ska få möjlighet att specialisera oss och jag vill gärna arbeta med handikapp- eller missbruksfrågor, säger Tove.

Mer tid till annat

I dag bor Tove med sambo och två söner – födda 2017 och 2018 – i ett hus, som de köpte i en landsbygdsby, cirka 10 km från Ålands ”huvudstad” Mariehamn.

- Det känns bra att bo på Åland. Vardagslivet blir så mycket enklare än i en större stad. Det är nära till allt. När jag kör till jobbet behöver jag inte sitta i bilköer och aldrig leta efter en p-plats utan kan parkera nästan rakt utanför dörren. Det kan låta som småsaker men det blir betydelsefullt i vardagen. Man får mer tid till annat!

Sönerna föddes på Ålands centralsjukhus.
- Allt var otroligt bra – från mödrarådgivningen där man fick ett personligt bemötande och extra besök om man ville ha det till vistelserna på sjukhusets BB-avdelning där man fick stanna så länge man ville. Jag får gärna fler barn på Åland!

Än så länge har paret inte smakat på åländsk barndagvård. Föräldrarna har varit hemma med sönerna turvis men från hösten 2020 har de fått plats på ett daghem i kommunen.

Hästar och musik

Tove har två stora fritidsintressen – hästar och musik. Båda kan utövas på Åland.
- Här finns mycket i hästväg. Flera större stall och ridskolor. Jag har haft egen häst och vill gärna skaffa en igen när det blir möjligt. Just nu rider jag regelbundet på en ridskola.

Tove har hållit på med musik i någon form sen hon var liten. På Åland spelar hon trombon i Alandia Big Band och om lusten att börja sjunga igen blir stark – ja då finns det många körer att välja på.

- Det enda jag saknar här är släkten i Gällivare!

Site by Strax