Flyttade familjen och företaget till Åland

I ett och ett halvt år har Sarah Mazzone från Glasgow bott på Åland tillsammans med sin man Sebastian från Stockholm. Tillsammans har de barnen Maximilian snart 5 år, Aria 3 år och Sofia 14 månader.

Från Malta till Åland

Innan Åland bodde familjen på Malta, dit Sarah flyttade från Glasgow när hon började närma sig 30-årsåldern.
- Jag ville ha förändring och var så trött på vädret i Skottland. Min pappa är från Italien så först tänkte jag flytta dit, men fick istället jobb inom marknadsföring på Malta. 

Efter bara tre månader på Malta träffade Sarah semesterfiraren Sebastian från Sverige.
- Han valde att stanna kvar efter semestern och det slutade med att vi bodde tillsammans på Malta i åtta år. Efter fyra år skaffade vi ett hus och fick en liten pojke, Maximilian. Två år senare fick vi vår dotter Aria.

Snabba beslut

Malta är perfekt för unga par, men inte lika anpassat för barnfamiljer. Sarah och Sebastian började därför se sig om efter jobb i Norden och i Skottland. Från början var tanken att resa runt ett år innan de rotade sig, men familjen hann inte längre än till Cypern.

- På Cypern upptäckte jag att jag var gravid med vår yngsta, Sofia, så det blev ändring i planerna. Istället började vi leta efter jobb på allvar och Sebastian hittade en tjänst vid spelbolaget Paf på Åland. 

Sebastian hade besökt Åland tidigare och tyckte att det var en lugn och fin plats. Han tog med sig hela familjen på besök förra våren.
- Och vi älskade det, säger Sarah. Sen hände allt ganska naturligt. Med hjälp av HR-avdelningen på Paf fick vi hyra ett hus av en blivande arbetskollega till Sebastian och nu har vi bott här i ett och ett halvt år. Vi har nära till dagis, stranden och Sebastians jobb.

Egenföretagare

Det är en utmaning att flytta till en ny ort som gravid småbarnsförälder. För Sarah blev räddningen öppna förskolan med aktiviteter för föräldrar med barn.
- Om jag inte hade hittat öppna förskolan hade jag nog inte rotat mig lika snabbt här. För Sebastian arbetade, jag kände ingen och barnen hade inte börjat på dagis än. Så jag var ensam med dem hela tiden. Och gravid!

Just nu är Sarah mammaledig med Sofia, 14 månader, samtidigt som hon arbetar med att starta upp sitt företag inom hypnobirthing, The Positive Birth Group, även på Åland. 
- Jag lär ut avslappningstekniker som hjälper kvinnor att föda lugnare och med mer kunskap och ordnar kurser för både mödrar och deras partners inför förlossningen. 

Arbetet med att flytta över verksamheten från Malta till Åland är i full gång.
- Jag har registrerat företaget även på Åland, hittat en revisor och startat upp Thepositivebirthgroup.com. Ålands Näringsliv har också varit väldigt hjälpsamma, jag har fått många tips och råd. Men det är tufft att starta upp som småbarnsförälder, just nu blir det mycket jobb på kvällar och helger.

Målet är att snart kunna erbjuda kurser för blivande föräldrar, gärna i samarbete med barnmorskorna vid BB och förlossning vid Ålands hälso- och sjukvård.

Yoga och cykling

Som trebarnsmamma och egenföretagare känner Sarah att hon ibland behöver lämna hemmet och göra något för sig själv.
- Så jag har börjat på yoga här i Mariehamn en gång i veckan, det tycker jag väldigt mycket om.

En annan nyhet som följt med livet på Åland är att Sarah har skaffat en cykel.
- Tidigare har jag bara kört bil eller åkt kommunalt, men nu cyklar jag. Det känns väldigt skandinaviskt. Jag gillar att jag inte behöver ta bilen överallt och att det går så snabbt att cykla in till stan eller till yogan.

Annars njuter familjen mest av naturen och av att bo i ett hus nära skogen.
- Ibland har vi rådjur i trädgården – och vi njuter verkligen av årstiderna! I Skottland är vädret mest grått och det är höst och vinter hela tiden. Och på Malta är det bara sommar och varmt, men här är det riktiga säsonger med vår, sommar, höst och vinter.

Även om Åland inte erbjuder sommar på samma sätt som Malta finns det ändå möjlighet till sköna dagar på stranden.
- Vi bor nära badstranden Nabben, den är långgrund och perfekt för barn. Ibland packar jag med middag och så går vi ner till stranden och stannar tills det är läggdags. 

Fokus på familjen

Även i övrigt har övergången från Malta till Åland varit smidig. Från pappersarbete till den nya vardagen.
- Åland är väldigt familjefokuserat, allt handlar om barnen och familjen. På Malta är du mammaledig bara tre månader innan du måste gå tillbaka till jobbet och du får väldigt lite ekonomiskt stöd från samhället om du vill stanna hemma längre. 

Sarah berättar hur förkrossande det var att låta Maximilian börja dagis när han var bara fyra månader eftersom familjen inte hade råd att stanna hemma.
- När vi fick Aria hade vi tur nog bättre ekonomi, men för unga som får barn är det tufft. På Åland är det nästan det motsatta, och det är jättebra! Då har du alternativ och kan välja själv vad som passar dig bäst.

Just nu är Sarah föräldraledig med Sofia medan de stora barnen går på dagis en kort promenad hemifrån. Förutom lek och kompisar får Maximilian också hjälp att öva sin kommunikation på dagis. Han har haft svårigheter med talet på grund av tvåspråkigheten och träffar en talpedagog en gång i månaden.
- Hans tal har blivit så mycket bättre sen vi flyttade hit. Han har lärt sig massor och skiljer nu mellan engelska och svenska.

Sarah är också tacksam för tryggheten i ett mindre samhälle.
- I storstäder tror jag att du är mer oroad över att barnen ska blir retade, även om det är klart att barn alltid är barn och mobbing finns här också. Men jag tror det är lättare att upptäcka i en mindre skola. Det är en lättnad.

Resor och grönsaker

När det gäller fördelar och nackdelar med Åland är tiden det tar att resa till och från Åland det enda negativa Sarah kommer på.
- Det är inte lika snabbt och smidigt att resa som innan, vilket är synd för oss som verkligen tycker om att resa. Men det går bra bara du planerar ordentligt! 

Att åka till Sverige tycker hon däremot att är smidigt, det gör familjen ofta när det är möjligt.
- För hur bra vi än har det här så är det skönt att shoppa och känna på storstadslivet ibland – och sen komma tillbaka hit där allt är så avslappnat!

Hon konstaterar också att det inte finns så många butiker att välja mellan på Åland.
- Men det är nästan en fördel när du har barn för då vill du inte ha den stressen. Innan jag flyttade hit trodde jag att jag skulle avsky att inte ha så mycket butiker och saker att göra – men nu saknar jag det inte. Det gör livet nice and simple. Livet är tufft med barn, så allt som gör det enkelt är bra!

Positivt är också den höga standarden hos restaurangerna och alla fina lokala råvaror.  
- Vi försöker alltid handla lokalt för att stöda företagen och vi njuter av den hälsosamma maten. Malta har så små landområden för odling att man inte har råd att riskera skörden. Därför är det mesta kraftigt besprutat, vi var tvungna att tvätta frukten med vinäger innan vi kunde äta den.

Vardagslunken

Just nu letar Sarah och Sebastian efter ett hus att köpa i Mariehamn. Gärna i närheten så att barnen kan gå kvar på samma dagis. Max ska snart börja på fotboll och bara Aria blir större ska hon börja på dans och gymnastik.

Sarah har fullt upp med barnen och företaget och Sebastian trivs på jobbet.
- Men mest är han nog glad över att jag också trivs på Åland!