"Det finns en speciell trygghet i den åländska skolan" | Bo på Åland

"Det finns en speciell trygghet i den åländska skolan"

Madeléne & Jonas Fyrqvist

- Det här är livet – på riktigt, säger Jonas Fyrqvist. För några år sedan tröttnade han och frun Madeléne på livet i Stockholm och bestämde sig för att flytta tillbaka till Åland, där de båda är födda.

Då hade de båda hunnit skaffa sig utbildningar i Sverige och även jobbat flera år.

- Det var egentligen när vårt andra barn Algot föddes som vi tog steget. Hedvig var då 2 år och vi saknade hjälpen i vardagen från mor- och farföräldrar. Det blev naturligt att söka sig tillbaka till Åland, säger Madeléne.

När tanken hade väckts började Jonas, som är utbildad byggnadsingenjör, söka jobb på hemmaplan och fick ett jobb inom byggbranschen.

- Sist och slutligen gick det ganska snabbt. Vi sålde vårt hus i Sverige, packade en hel lastbil full med alla våra saker och flyttade. Genom kontakter fick vi tag i en lägenhet, säger Jonas.
- Jag var mammaledig så jag var inte i behov av jobb direkt men efter ett tag blev jag erbjuden ett moderskapsvikariat som lärare i Kyrkby högstadieskola och där är jag kvar ännu idag, säger Madeléne.

Barndagvården i en klass för sig

För ett och ett halvt år sedan kunde familjen flytta in i sitt nybyggda hus vid havet i Jomala.

- Vi hade båda varit borta från Åland så länge att vi hade blivit av med vår hembygdsrätt. Men det gick smidigt och snabbt att få den tillbaka.

Idag går Hedvig, 6 år, i första klass i Södersunda skola och Algot, 4 år, går på dagis i Jomala.

- Barndagvården här på Åland är verkligen i en klass för sig! Jämfört med Sverige är det mindre grupper, personalen har tid för barnen och maten är riktigt bra, förklarar Madeléne.

Att en stor del av dygnet i Stockholm gick åt till att ta sig till och från jobbet var en bidragande orsak till att Madeléne och Jonas flyttade tillbaka till Åland.

- Vi tröttnade på det där snurrande ekorrhjulet och saknade närheten till naturen. För oss är tiden guld värd och idag uppskattar vi att kunna åka iväg på korta spontanbesök till vänner och familj, utan att det tar halva dagen – och familjen kan smidigt komma och hälsa på oss.

Jobbmässigt ser de båda vissa skillnader mellan att jobba i en storstad och på Åland.

- Visst finns det ibland andra möjligheter i Stockholm rent jobbmässigt och bredden är större där när det kommer till utbud. Samtidigt kan man enkelt expandera sin verksamhet härifrån också om man vill, säger Jonas som idag är egenföretagare inom byggbranschen.
- Jag jobbade på en ovanligt liten skola med Stockholmsmått mätt och både den och skolan där jag jobbar idag är fantastiska på sitt sätt. Men det som jag uppskattar på Åland är möjligheten för alla elever att få stöd och hjälp när det behövs. Det finns en speciell trygghet i den åländska skolan.

Familjen Fyrqvist stortrivs idag på Åland men Jonas och Madeléne är överens om att de gjorde rätt när de tog en paus från ölivet, vidgade sina vyer och flyttade från Åland ett tag.- Man utvecklas oerhört mycket genom att se andra delar av världen och uppleva något nytt. När jag flyttade härifrån i slutet på 1990-talet var jag mätt på Åland men nu är jag hungrig på nytt, förklarar Madeléne.

Site by Strax