Du får livskvalitet och vinner tid med familjen

Cecilia von Weymarn från Jomala flyttade från Åland efter gymnasiet. Nu, tjugofem år senare, är hon tillbaka. Den här gången tillsammans med man, två barn och hunden Eevee.

- När jag var i tonåren var jag så trött på Åland att jag verkligen behövde tiden borta för att nu kunna se fördelarna, säger hon. Efter studenten ville jag ut i världen – först blev det hästskötarjobb på Barbados, sen blev det arkitektstudier på Chalmers i Göteborg.

Cecilias arbete inom kontorsdesign och organisationsutveckling med hjälp av den fysiska miljön tog henne vidare från Sverige till både Frankrike och London. Här arbetade hon i stora internationella organisationer.
- Jag njöt av att resa i jobbet, möta nya kulturer och människor. Det var en tid med stora utmaningar och högt tempo – roligt och utvecklande!

Först Seattle

Under tiden i London träffade Cecilia också sin man, som är hemma från Åbo. Tillsammans flyttade paret vidare till Esbo, där pojkarna också är födda. 

För sex år sedan dök det upp en möjlighet att flytta till Seattle i USA via makens jobb. 
- Först sa jag nej, absolut inte, men efter en hel del övertalning sade jag ja till två år. Jag ville ge barnen ett annat, mer internationellt och större perspektiv på världen, och såg engelskan som ett stort plus. Det slutade med att vi stannade fyra år för vi trivdes så bra hela familjen.

Fint nätverk

Cecilia berättar att Seattle på USA’s nordvästra kust har stark nordisk koppling och liknande mentalitet. Det gick snabbt att känna sig som hemma både i kulturen och i naturen som Cecilia beskriver som fantastiskt vacker, vild och majestätisk. 

Eftersom Seattle och området runt omkring är bas för många stora, internationella bolag som Microsoft, Amazon och Google finns här också många inflyttade från hela världen.

- De vet vad det innebär att vara ny och inte känna någon och är vana vid att välkomna nyinflyttade. I skolan hade barnen vänner från hela världen och vi lärde känna familjer från många olika kulturer. Vi hade också turen att hyra hus på samma gata som en svensk familj med barn i samma ålder – en fantastisk fribiljett till ett nätverk som vi kunde fråga om allt.

Distansstudier

Första halvåret i USA kunde Cecilia inte jobba eftersom byråkratin kring hennes arbetstillstånd tog tid.
- Det var ganska jobbigt att växla om till heltidsmamma och hushållschef för en tjej som alltid tyckt att jobb och karriär varit viktigt. Men så här i efterhand var det precis den paus i tillvaron jag behövde! 

Tanken på ett eget företag hade funnits länge, så Cecilia passade på att plugga grafisk design, webbdesign och foto på distans i Sverige. Ur detta föddes företaget Weymarn Design & Consultancy, som hjälper små och mellanstora företag med marknadsföring där allt från projektledning och planering till design och foto ingår.

Företaget är numera verksamt på Åland, men Cecilia jobbar även halvtid med grafisk design och försäljning på skyltföretaget Cainby i Mariehamn.

Den nya vardagen

Efter fyra bra år i Seattle var det ändå dags för familjen att fundera på framtiden. Trots att alla trivdes kände familjen att det amerikanska samhället inte var rätt plats för pojkarna att växa upp i. Längtan efter släkt och vänner därhemma var också stor, så när rätt jobb dök upp på Åland tog familjen steget och flyttade tillbaka. Sedan december 2019 bor de i sitt hus i Mariehamn.

- Vi trivs jättebra, det är helt rätt ställe i världen för oss just nu. Vi hade en otrolig tur som flyttade hem precis innan pandemin slog till. Trots att det varit ett år som på många sätt varit onormalt och jobbigt så har vi kunnat leva ganska som vanligt här. Sen har det förstås varit lättare för oss eftersom vi flyttade till en plats vi känner till, där vi har släkt och vänner sedan tidigare. Vi har alltid varit mycket på Åland, särskilt på somrarna.

Även om de saknar vännerna och huset i Seattle känns det bra att bo på Åland. 
- Du får väldigt mycket när du flyttar hit. Det är lätt att hitta bra boende och det är nära till allt, du slipper slösa tid i bilköer och på långa pendlingsresor. För barnen är det också en trygg och fri tillvaro. Pojkarna kan oftast gå eller cykla själva till kompisar och aktiviteter, vilket är en stor skillnad mot hur vi hade det i USA. 

Cecilia uppskattar också att naturen hela tiden finns runt hörnet.
- Vi bor fem minuters promenad från stranden och två minuter från skogen trots att vi bor inom Mariehamns stad. På Åland får du helt enkelt väldigt mycket livskvalitet och vinner tid med familjen.

Stort utbud

Att bo i en centralt placerad turistort med goda förbindelser till både Sverige och fasta Finland har också många fördelar. 

- Åland är verkligen unikt när det gäller utbud av sport och kultur, både i kvalitet och bredd. Vilken annan ort med 30.000 invånare har två golfbanor och två simhallar, egen travbana, flera ridskolor, ett tiotal bra fotbollsplaner och sporthallar? Dessutom ett eget musikinstitut, flera dansskolor, ett dedikerat kulturhus och flera kultur- och musikfestivaler varje år? säger Cecilia och tillägger:

- Men det är klart, ibland längtar man efter något större med mera puls. De flesta jag känner som bor här tar alltsomoftast en dag eller helg i Stockholm eller Åbo för att njuta alla storstadens nöjen. Sen åker man hem igen till en vardag med mindre stress och mer tid. 

Hittat hem

Det har förstås varit en omställning att växla från den amerikanska vardagen till den åländska. Som barnfamilj tycker Cecilia ändå att det är lätt att hitta andra i samma livssituation och skapa nya sociala cirklar.
- För barnfamiljer är Åland ett perfekt val. Vardagspusslet är lättare att få ihop, det blir mer tid för barnen - och för varandra!