- I början var Åland så litet, nu är det vår bästa plats!

Jacob och Jennifer Mangwana Haagendal har bott i Danmark och Kenya och har rest runt mycket i Norden och EU innan ett nordiskt kulturnätverk förde dem till Åland.

- Vi ville ha ett litet äventyr inom EU, och när tjänsten som direktör vid Nordens institut på Åland dök upp frågade jag Jennifer om hon ville flytta till en liten plats i Norden – och hon sa ja!

Hittat hem

Jacob Mangwana Haagendal är från Danmark och har jobbat med kultur hela livet. Första gången han besökte Åland var 2005 när han skulle hjälpa en vän med talangutveckling. Då blev det ingen flytt. I stället åkte han till Kenya för att göra research för det danska kulturinstitutet, och träffade Jennifer.

Sen dess har paret delat livet mellan Kenya och Danmark. Dottern Maggie föddes i Danmark, men firade ettårsdagen på Åland. Nu har familjen bott här i åtta år. 
- Åland är vårt hem nu! Maggie har växt upp här så hon är verkligen ålänning. 

Det tar alltid tid att komma in i ett nytt samhälle, men tack vare Jacobs jobb i offentligheten och nätverket som Jennifer hittade via Medis kurser i svenska för inflyttade gick det lättare. 
- Medis språkkurser är verkligen en av de viktigaste institutionerna på Åland!

Kultur och hållbarhet

Jennifer är käkkirurgi-tandsköterska med ansvar för den oralkirurgiska avdelningen hos tandläkaren Granntanden och Maggie går i lågstadiet, medan Jacob har avslutat den maximala tiden på åtta år som direktör vid Nordens institut på Åland. Just nu arbetar han som konsult inom kultur och hållbarhet i Norden, vilket betyder en hel del resor till och från Åland. En flytt är dock inte aktuell.

- Varför skulle Jennifer och Maggie behöva flytta från vårt hem bara för att min jobbperiod tagit slut? Det vore dumt att inte stanna kvar när vi har det så bra! 

I stället vill de vara med och bidra till samhället, gärna med fokus på kultur och hållbarhet. Jacob lyfter kulturlivet och vill gärna skicka ut åländska konstnärer i världen för internationell kulturproduktion. Han vill också se fler nordiska artister på Åland och är engagerad i ideella sammanhang, som styrelsen för hållbarhetsnätverket Bärkraft och i föräldraföreningen Hem och Skola.

- Vi borde titta mer på moderniseringen ur ett hållbart perspektiv, till exempel när det gäller infrastrukturen. Åland är så litet och invånarna så nära beslutsfattarna att det är möjligt att föra en dialog och vara med och påverka – och också se resultaten. Ålänningarna har en stark ansvarskänsla för naturen och sina omgivningar och det finns en ambition om att jobba tillsammans för en bättre värld.

Båt och brygga

Visst finns det nackdelar med att bo på Åland, men fördelarna uppväger för Jennifer och Jacob.
- I en storstad har du allt du kan önska omkring dig, men hur mycket av det utnyttjar du när du är där? När vi reser tar vi ett aktivt beslut och ser till att se och göra de saker som vi saknar på Åland.

Jennifer är numera finsk medborgare och har också åländsk hembygdsrätt.
- Innan vi fick hembygdsrätt hyrde vi hus och bodde i Mariehamn, Jomala och Sund. Nu äger vi vårt hus vid vattnet med egen brygga. Snart ska vi köpa en båt!

Danska vänner på besök har till en början varit tveksamma till det lugna livet på Åland, men senare valt att själva flytta från Köpenhamn och ut på landet.

- Vi har visat vägen! 

Nordens institut på Åland

Nordens institut på Åland (NIPÅ) är ett kulturinstitut som arbetar för att stödja, stimulera och utveckla kulturlivet genom utbyten mellan Åland och Norden.

Läs mer om Nordens institut på Åland på Nipa.ax

Hållbarhet på Åland

Bärkraft är ett hållbarhetsnätverk som arbetar för att förverkliga visionen "Alla kan blomstra i ett bärkraftigt samhälle på fredens öar".

Läs mer om det åländska hållbarhetsarbetet på Bärkraft.ax

Bra att veta inför flytten

Skapa din egen checklista inför flytten till Åland

Information för dig som söker nytt jobb

Hitta ditt nya hem – tips och råd för dig som letar boende på Åland.