"Det är väldigt internationellt här"

Maria Hoikkala

Maria Hoikkala är ny på jobbet som polismästare på Åland och därmed också nyinflyttad ålänning. Men ännu har inte riktigt hela bohaget och familjen flyttat med till Åland.

- Min sambo och min hund bor kvar i S:t Karins, så det blir ganska mycket pendlande fram och tillbaka, berättar Maria.

Trots att hon visste att det skulle innebära mycket resor mellan Åland och fastlandet tvekade Maria inte när jobbet som polismästare på Åland utannonserades. Hon hade då jobbat som polis i 17 år i Åbo och hade efter sin grundexamen inom polisyrket även utökat meritlistan med en juridikutbildning. Erfarenheten av Åland innan flytten var inte speciellt stor.

- Jag hade varit här och semestrat tidigare och även varit på Åland i arbetets tecken. Dessutom har jag haft åländska kollegor som klasskompisar i Polisskolan men i övrigt var det helt nytt för mig.

Det visade sig ändå att den bild som hon hade av livet på Åland ganska väl motsvarade verkligheten.

- Det som mest överraskade mig var ändå att det är så internationellt här och att det finns så många olika nationaliteter.

Hemtrevlig stämning

Arbetsmässigt är det stor skillnad att jobba inom polisen i Åbo och på Åland. Om man bortser från det självklara - att hon nu är chef över polisinrättningen på Åland - så handlar det här om cirka 100 kollegor jämfört med ca 1000 i Åbo.

- Det är nog den största skillnaden. Här känner man alla och det blir en hemtrevlig stämning. Det är också vissa kulturella skillnader i arbetet. Här finns det mer tid för diskussion och för att ta in andras åsikter.

Även språket är något som Maria ser som en fördel.

- Jag kommer från en tvåspråkig familj och har alltid talat två språk, men mest finska i arbetssituationer. När jag väl kom hit märkte jag hur mycket jag har saknat svenskan.

Boendet löste sig smidigt för Maria. Hon fick helt enkelt överta den förra polismästarens lägenhet i centrala Mariehamn.

Inga köer men mer planering

- Vår lägenhet i S:t Karins ligger nära naturen och det är jag glad för att det också är här i Mariehamn. Men avståndet är något som skiljer sig. Här är det inga köer och jag kan vara på jobbet inom några minuter. Däremot har jag fått vänja mig vid att det inte bara är att hoppa i bilen eller på tåget och åka till en annan stad - det gäller att planera lite mera här.

Eftersom familjen ännu finns kvar i S:t Karins handlar vardagen på Åland mest om arbete.- Jag har inte hunnit skaffa mig ett så stort socialt umgänge ännu. Men liksom hemma besöker jag gymmet några gånger i veckan. Däremot känner jag att utbudet på fritidsaktiviteter är riktigt bra här. Men nu gäller det att komma in i arbetslivet den första tiden och i höst är det dags att börja fundera om även min sambo och vår hund ska ta steget och flytta till Åland.

Site by Strax