"Anställda från hela världen för med sig nya impulser"

ÅCA med både ett mejeri och ett bageri är en av Ålands mest multikulturella arbetsplatser. Just nu är tio nationaliteter representerade bland drygt 50 anställda.

- Vi rekryterar lämpliga personer med de olika kompetenser som behövs. ÅCA är en del av världen, som i dag är betydligt mer multikulturell än tidigare, och därför är det naturligt att många av våra anställda har en bakgrund i ett annat land. Vi ser det som en fördel. De för med sig nya impulser och ny energi och bidrar till ett dynamiskt klimat, säger mejerichefen Hans Wickström.

Han och fyra andra ÅCA-anställda – Ney Oliviera från Brasilien, Sandra Karlsson från Nigeria, Jwil Malloh från Syrien och Sami Aissaou från Tunisien – har samlats kring ett bord för att berätta om ÅCA som arbetsplats och om sig själva.

Mer omväxlande

Hans Wickström arbetade i mejeribranschen i Sverige och kom då i kontakt med åländska ÅCA, Ålands centralandelslag. När ÅCA var på jakt efter ny mejerichef sökte han jobbet. Det kändes lockande att få vara med och utveckla ett mejeri som har ett brett utbud av produkter – från konsumtionsmjölk och grädde till en rad olika ostar och utöver det smör, fil, yoghurt, gräddfil, crème fraiche och glass.

- Det betyder att arbetet här blir betydligt mer omväxlande än på många andra mejerier som ofta är specialiserade inom ett område, säger Hans Wickström.

Som mejerichef har han ansvar för produktion/kvalitet och är en del i processen när nya anställda rekryteras.

Han har dock inte tagit klivet fullt ut och flyttat till Åland utan arbetspendlar. Han arbetar på Åland från måndag till fredag och åker till familjen i Sverige över veckoslutet. Det fungerar bra.

Valde Åland

Ney Oliveira träffade sin åländska fru i Belgien och de båda bodde i bland annat Tyskland, USA och Schweiz innan de bestämde sig för att flytta till Åland. Här gick han först på en kurs i svenska, innan han fick ett sommarjobb i produktionen vid ÅCA. Det ledde sedermera till att han, som är tekniskt intresserad, handplockades till den tekniska sidan där han numera som servicetekniker ser till att maskinerna fungerar som de ska.

De tre övriga kring bordet arbetar i bageriet.

Sandra är gift med en ålänning och de båda bodde tidigare i Hong Kong. Sami flyttade till Finland med sin finländska fru från Schweiz och sedan valde familjen, där en baby på tre månader numera ingår, att bosätta sig på Åland.

Jwil flyttade hit 2015 med sin man och tre döttrar som i dag är 15, 10 och 4 år.

Först på sommarjobb

Dessa tre kom till ÅCA som sommarvikarier och erbjöds senare fasta tjänster. Det är inte ovanligt att det är så det går till enligt Hans Wickström.

Sami har en utbildning som bagare i bagaget, men det är inte nödvändigt för att få ett jobb i bageriet.
- Det finns många arbetsmoment som man kan börja med, och man lärs upp efterhand.

Sami har också bidragit till att utveckla sortimentet med ett tunisiskt så kallat solbröd. Också på ost- och yoghurtsidan testar man nya produkter med inspiration från medarbetarnas hemländer.

Knepiga brödnamn

Sandra jobbar i leveranspackningen och ser till att de affärer och kaféer runt Åland, som beställt bröd, får vad de ska ha.
- Det var en utmaning i början att lära sig namnen på alla brödsorter, skrattar hon som än så länge helst talar engelska med sina arbetskamrater.

- Jag trivs jättebra. Alla människor är så underbara och det är så lugnt och skönt på Åland, tillägger hon.

Jwil, som läst svenska för inflyttade på Åland, jobbar på konditorisidan där en av uppgifterna är att koka munkar.
- Åland och ÅCA är bra. Det är speciellt tryggt för barnen. De äldsta går i bra skolor och den yngsta är på daghem.

Ney säger att företaget ger de anställda tid att lära sig nya arbetsuppgifter och det känns tryggt.
- Det finns också möjlighet att byta arbetsuppgifter inom koncernen, det finns till exempel anställda som börjat på bageriet och som i dag jobbar på mejeriet, säger Hans Wickström.

Utmaning att rekrytera

En utmaning för ÅCA är att rekrytera personer med mejeristutbildning. Sådan ges inte på Åland och i Finland finns den numera enbart på finska.
- Vi har kontakter med utbildningen i Tavastehus och försöker värva nyutexaminerade. Vi har också anställda med mejeristutbildning från Baltikum, säger Hans Wickström.

ÅCA har satsat på att bli certifierade enligt BRC (British Retail Consortium), en standard för livsmedelssäkerhet. Det i sin tur innebär en rad strikta rutiner som måste följas.
- Där är det extra viktigt att vi ser till att alla anställda verkligen har förstått och tagit till sig instruktionerna, säger Hans Wickström.