"Alla positiva omdömen om BB-avdelningen stämde" | Bo på Åland

"Alla positiva omdömen om BB-avdelningen stämde"

Sara, Kim & Iris
Familjen Sundqvist-Åstrand

Först tänkte Sara Sundqvist och Kim Åstrand bo på Åland medan Sara studerade vid Högskolan på Åland och sedan återvända till Österbotten. Nu jobbar de båda här, bor i ett eget hus på cykelavstånd från jobben och får snart sitt andra barn.
- Det finns ingenting som kan få oss att flytta. Vi stannar här, säger de båda.

2011 bodde Sara och Kim strax utanför Jakobstad i Österbotten. Efter ett mellanår efter gymnasiet ville Sara börja studera. Efter en del efterforskningar fick hon ett intressant napp – Hospitality Management-programmet vid Högskolan på Åland. En linje på 3,5 år där de studerande utbildas för chefspositioner inom rese- och turismbranschen.
De kom till Åland på ett besök och beslöt sig för att satsa. Sara sökte till högskolan och kom in och Kim fick jobb på en mjölkgård.

Fick jobb direkt

Sara blev klar med studierna i december 2014 och fick jobb direkt på företaget Viking Line Buss, som ordnar paket- och gruppresor utanför Åland samt kör skol-, grupp- och reguljärtrafik på hemmaplan. Kim hade under tiden bytt jobb och börjat som assistent vid en grundskola i Mariehamn – ett jobb han trivdes bra med och där han fick flera nya vänner.
- Tanken på att stanna på Åland växte fram efterhand. Det mesta är bra eller väldigt bra. Det är nära till allting, det är lugnt och fridfullt och naturen är vacker. Vi är båda friluftsmänniskor och här finns många möjligheter att vara utomhus. Dessutom är det lätt att ta sig till Stockholm och Helsingfors om man vill uppleva lite storstadspuls. Innan vi hade barn åkte vi ganska ofta på weekendresor för att få en paus från vardagen.
Däremot har det inte varit så lätt att komma in i samhället och få åländska vänner. De verkar ha fullt upp med eget inarbetat umgänge.
- Vi umgås nästan mest med andra inflyttade!

Köpte ett hus

När beslutet att stanna på Åland var fattat följde nästa steg – att hitta ett eget boende, helst ett hus i lantlig miljö. Det tog cirka ett år innan de hittade vad de sökte. Det blev ett nyrenoverat hus från 1950-talet med en rejäl tomt intill stadsgränsen.
- Det betyder att vi bor nästan som på landsbygden men ändå med cykelavstånd till våra jobb. Drygt fyra kilometer för mig och två för Kim, säger Sara.
Parets dotter Iris föddes i oktober 2016 och hon får ett syskon i oktober 2019.
- Vi hade enbart hört positiva omdömen om BB-avdelningen på Ålands centralsjukhus innan Iris föddes och allt stämde. Det var helt super. Vi fick stanna så länge vi ville och fick bra stöd och vård före, under och efter förlossningen, säger Sara.
Att vägen till BB är kort och att man alltid får plats hamnar också på pluskontot.

Eget åländskt system

Sara och Kim valde att stanna hemma med Iris – i tur och ordning – tills hon var drygt 2 år gammal. De ville ta vara på småbarnstiden och ge henne en lugn start i livet. Samma sak vill de göra med nästa barn, kanske ända tills det fyller 3 år.
Den förhållandevis långa hemmavistelsen med Iris var givetvis en ekonomisk uppoffring för paret. Då var det ett extra plus i sammanhanget att det åländska systemet för hemvårdsstöd skiljer sig från systemet i Finland i övrigt och ger lite mer i plånboken. Det i sin tur är möjligt eftersom det självstyrda Åland kan stifta egna lagar även inom den sociala sektorn.
- Vi var tacksamma över stödet och det gjorde helt klart skillnad för oss. Iris mor- och farföräldrar bor i Österbotten och vi har inga ”naturliga barnvakter” på Åland. Det var också ett skäl till att vi valde att stanna hemma så pass länge med henne.
Men det kanske blir en ändring på den punkten.
- Mina föräldrar drömmer om att flytta hit i framtiden, säger Sara.
När Kim och Sara ansåg att Iris var mogen att börja på daghem fick hon en plats på ett relativt nybyggt daghem som ligger ett stenkast från hemmet.
- Vi promenerar dit på några minuter!

Stort utbud

Utbudet av fritidsaktiviteter är stort. Under den första tiden på Åland – innan de hade barn – ägnades en del av fritiden åt naturliv och gymbesök. Kim har även spelat ishockey och innebandy på korpnivå. Ett av hans stora intressen är fiske men det har – trots att det alltid är nära till havet på Åland – inte blivit många fisketurer. En dröm för framtiden är att skaffa en båt, kanske även en stuga på Åland, och då ska det bli mer fiske.
- En kollega på skolan har egen skog och den brukar jag vara med och röja och gallra i. Det gillar jag, säger han.

Site by Strax