Åländska odlare håller hela Finland med frukt och grönt

Åland har mest solljus i Östersjön och är hela Finlands egen äppelträdgård och lökodling. Dessutom kan allt som redan är bra göras ännu bättre och Ålands trädgårdshall ser potential i den omställning som pågår och som pandemin skyndar på.

– Vi kan växa ännu mer, säger vd Tord Sarling.

97 procent av Ålands produkter till Finland

Inne i Ålands trädgårdshalls lokaler i Ringsböle, Jomala, jobbar 26 helårsanställda med att förpacka, förädla och exportera frukt och grönsaker från Åland. Hela 97 procent skickas bort, huvudsakligen till Finland. Bara 3 procent stannar på den åländska marknaden. Så stor är skillnaden mellan det lokala samhället Åland och hela landet Finland där kunderna bor.

– Om vi bara skulle verka på Åland skulle det ta 25 år att sälja ett års lökproduktion, exemplifierar Tord Sarling.

Redskapet för att nå den finländska marknaden är M/S Fjärdvägen som varje vardag transporterar fullastade långtradare från de åländska odlingarna till de finländska konsumenterna.

Ålands trädgårdshall (ÅTH) är produkten av många års målmedveten förädling, från sättet som allt odlas till förpackningar, logistik, marknadsföring, varumärkesbygge, kontakter och – framför allt – kvalitetstänk. Andelslaget som ägs av odlarna har vuxit varje år under de senaste tio åren vilket bara det är en oerhörd prestation.

– Mycket av det kan vi tacka alla äppelodlare för. De gör ett otroligt arbete med att odla och lagra så vi kan leverera höstens äppelskörd långt in på vårkanten, säger vd Tord Sarling.

Ålands fyra största äppelodlare har på egen hand över 100 anställda. 

Kvalitet är nyckelordet

– Kvalitet är nyckelordet. Vi kan bara vinna kundernas förtroende om våra äppel är godare än andras liksom lökarna och alla specialprodukter, tillägger Leif Nordlund.

Stärkta av framgångarna så här långt är de åländska odlarna redo att ta nästa steg i utvecklingen. När det gäller framtiden har ÅTH liksom alla andra sett en början till avglobalisering där den egna vardagen blir allt mer betydelsefull. Morgondagen innehåller knappast lika många resor och yogautfärder till andra sidan jorden, istället blir den egna hälsan och lycka i närtid allt viktigare begrepp. I dag går bara tio procent av den vanliga inkomsten till mat mot 29 procent för något decennium sedan. Mot bakgrund av allt som händer i dag är det rimligt att den andelen ökar – och då gäller det att stå redo med nya och närproducerade och friska produkter. Kvalitet och tillgänglighet blir nyckelord när maten skapar glädjen i livet.

– Jag tror att vi också kan se en ännu större potential i skärgården än i dag, särskilt när det gäller specialodlingar, säger Tord Sarling.

Ålands trädgårdshall

Ålands trädgårdshall (ÅTH) omsätter 18,4 miljoner euro per år utgör en del av det åländska livsmedelsklustret.

  • Varje år hanteras 13.000 ton produkter.
  • Under högsäsong skickar de iväg ungefär 30 långtradare varje vecka.
  • 4.500 ton äppel skeppas varje år till Finland. Det är 70 procent av den finländska äppelskörden. 
  • 6.200 ton lök exporteras till Finland och utgör 25 procent av den årliga skörden i hela landet.
  • 1.300 ton övriga grönsaker går också på export till Finland.
  • 12 miljoner konsumentförpackningar tillverkas varje år hos ÅTH i Ringsböle på Åland.

Läs mer om ÅTH