"Åländska kommuner satsar på sina skolor och det märks" | Bo på Åland

"Åländska kommuner satsar på sina skolor och det märks"

Mathias Boijer

Mathias Boijer, 26 år, studerade till lärare i Örebro och efter avslutade studier i våras fick han omgående ett vikariat som klasslärare vid årskurs 5-6 vid Lemlands grundskola på Åland. Han undervisar i stort sett i alla ämnen utom finska, slöjd och musik och till hans favoriter hör engelska och gymnastik.

Åländska kommuner satsar på sina skolor och det märks på olika sätt, säger han.

- Jag har tolv elever i min klass. Det är klart att det gör skillnad, varje elev blir sedd. Det finns även goda möjligheter att få hjälp av en assistent om så behövs.

Skolan har också satsat på modern teknik och alla elever har varsin pekdator.

- Dessutom är lokalerna fina och vägg i vägg med skolan ligger en nästan ny idrottshall.

I skolbyggnaden ligger också ett trivsamt bibliotek.

Dubbelt upp

Mathias Boijer har – kan man säga – flyttat till Åland två gånger. När han var 13 år flyttade hans familj från Gamlakarleby i Österbotten till Åland.

- Det var en stor omställning för mig på flera sätt. Vi lämnade en ort med 50.000 invånare och bosatte oss i en by på den åländska landsbygden. Dessutom var det tufft att lämna mina kompisar och börja i en ny skola. Men jag har alltid hållit på med idrott och började spela ishockey på Åland. På det viset fick jag nya kompisar även utanför skolan och jag började snabbt trivas, säger han.

Visste vad han ville bli

Efter gymnasiet visste han direkt vad han ville bli – lärare.

- Jag gjorde min prao under högstadietiden på skolor och jag ställde upp som fotbollstränare. Jag har alltid gillat att jobba med barn, det är roligt att se hur de utvecklas.

Kanske det också är storebrorsegenskaperna som gör sig påminda? Han är nämligen äldst av fem bröder i familjen.

Han trivdes i Örebro som han valde att söka till av olika skäl. Han hade kompisar där och staden kändes både lagom stor och lagom nära Åland. Inom ramen för ett utbytesprogram studerade han även ett halvt år i Belgien där han fick smaka på det skolsystemet.

Fick jobb omgående

Redan under den sista terminen i Örebro tog han kontakt med skolvärlden på Åland angående jobb och fick napp med det samma.

- Jag hade ett jobberbjudande i Sverige också men valde ändå vikariatet på Åland. Jag uppskattar skolsystemet här och Åland är lugnt, skönt och tryggt att bo på. Jag är en naturmänniska som gärna vill vandra i skog och mark och som tycker om att fiska. Då är Åland perfekt. Här ligger naturen så nära.

Intresset för idrott har hållit i sig sedan tonåren. Han spelar både innebandy och fotboll och tränar flera gånger i veckan. Det hävdas ofta att Åland har hallar i toppklass för de flesta idrotter. Det stämmer enligt Mattias och dessutom finns fina gym.

- Det finns alldeles tillräckligt att göra på fritiden trots att man givetvis inte kan jämföra med utbudet i en storstad. Men om man vill uppleva något större evenemang går det snabbt att ta sig till Stockholm, säger han.

Vad som händer i framtiden återstår att se. En viktig fråga är om flickvännen, som är från Tyskland och som är på slutrakan med sina studier, är redo att flytta till Åland.

- Vi får se. Men Åland är för alltid hemma för mig. Här trivs jag!

Site by Strax