"Åland verkar vara precis så barnvänligt som vi hört!" | Bo på Åland

"Åland verkar vara precis så barnvänligt som vi hört!"

Petri, Eveliina, Emma och Eino

-Jag har hittat ett intressant jobb – på Åland. Vad säger du om att flytta dit om jag får jobbet?

Petri Paatelainen var inte helt säker på vad frun Eveliina skulle svara. Familjen hade flyttat tillbaka till Finland från Sverige där de bott ett antal år och Eveliina hade nyligen börjat på ett nytt jobb i Tammerfors. Där bodde också Eveliinas föräldrar – ett stort stöd att ha i närheten när man har två små barn.
Det var med andra ord inte helt optimalt att flytta igen. Men hon var med på noterna.
- Jag sa okej. Dels är jag van vid att flytta och bo på nya platser i olika länder, dels har jag hört att Åland är en jättebra plats för barn, säger hon.

Kunder i hela världen

Petri, som är utbildad diplomingenjör, fick jobbet som Plant Manager vid företaget Colorant Chromatics. Han började i november och bodde på hotell och i en stuga den första tiden. Resten av familjen kom i början av året.
Nu hyr de en ljus och nybyggd parhuslägenhet på Solberget, ett bostadsområde alldeles vid gränsen till Mariehamn och med skön utsikt över havsviken nedanför.
Colorant Chromatics verkar i en speciell nisch och är världsledande på tillverkning av färgkoncentrat och högtemperaturpolymerer för bland annat elektronik- och bilindustrin. Företaget är en del av Poly One-koncernen och arbetsmiljön är internationell. Petris närmaste chef är stationerad i Shanghai och kunderna finns i Europa, Asien och USA.
- Jobbet passar mig utmärkt och känns riktigt bra. Vi har ett stort företag i ryggen och har möjligheter att utvecklas. Men visst var det förvånande att det finns ett så pass specialiserat företag på Åland, säger Petri.

Säljer resor

Eveliina har utbildat sig inom turistbranschen och har arbetat bland annat som flygvärdinna och fastighetsmäklare. När familjen bodde i Sverige föddes första barnet, Emma som snart fyller 4 år, och hon var hemma med henne. I dag finns även sonen Eino, 2,5 år, i familjen.
Eveliina flyttade till Åland utan att ha ett eget jobb ordnat. Det tog inte länge innan ett lämpligt dök upp.
- Nu arbetar jag som säljare vid rederiet Tallink Siljas resebutik i Västra hamnen i Mariehamn, säger hon.

Trivs på daghemmet

Emma och Eino går på samma daghem, Österkulla, som ligger nära hemmet. De fick plats omgående.
- Det känns riktigt riktigt bra. Det var nästan det viktigaste – att barnen skulle trivas – och det har gått över förväntan. Bemötandet har varit väldigt positivt. Ingen i personalen kan finska men de hade förberett sig och skrivit upp några viktiga finska ord, säger föräldrarna.
Barnen får också språkstöd i svenska och lär sig mer varje dag.
- På sikt vill vi ha ett eget hus men helst i samma område. Vi vill inte byta daghem. Vi trivs också nära Mariehamn och vi har blivit bekanta med andra barnfamiljer som bor här, säger de.
När det är dags för Emma att börja skolan kan hon cykla dit längs en cykelväg. Det är också en fördel.
- Åland verkar vara precis så barnvänligt som vi hört!

22 minuter till jobbet

När Åland beskrivs för nyinflyttare lyfter man upp de korta avstånden och hävdar att det är tio minuter till det mesta.
- Det verkar stämma ganska bra i övrigt men jag har faktiskt 22 minuters bilresa till jobbet, ler Petri. Men det känns inte alls långt. Jag är van vid att arbetsresorna tar minst en halv timme och tiden i bilen är en bra mental sluss. Jag hinner ställa om från jobb till familjeliv under den.
Än så länge har de inte hunnit utforska så mycket av Åland. Men de har hittat en del som faller i smaken:
- Bra simhallar och en ishall. Dessutom finns det flera ridstall. Jag har ridit och tävlat förut och här kan jag återuppta det intresset om tiden medger, säger Eveliina.
- Och jag kan spela golf, något som jag började med i Sverige, säger Petri.
En överraskning har de också stött på ­ – en slalombacke med konstsnö!

Gästrummet är bokat

Åland känns förvisso litet jämfört med till exempel Tammerfors där de bodde praktiskt taget mitt i staden.
- Men det finns ändå förvånansvärt mycket att göra här och om man vill uppleva en storstad är det nära till Stockholm.
Familjens släktingar och vänner har reagerat mest positivt på att Petri och Eveliina blivit ålänningar och de vill komma på besök.
-Vårt gästrum är bokat nästan hela sommaren!

Site by Strax