"Åland erbjuder stimulerande jobb i en internationell miljö" | Bo på Åland

"Åland erbjuder stimulerande jobb i en internationell miljö"

Thomas Lundberg - vd Crosskey

Åland kan erbjuda en förträfflig kombination – jobb i en stimulerande miljö med goda karriärmöjligheter och ett privatliv i ett tryggt samhälle med ett brett utbud för hela familjen.

IT-innovatören Crosskey är ett av flera åländska företag som verkar på en internationell marknad och som ständigt söker nya medarbetare.

Crosskey är ett bra exempel på åländsk framåtanda och företagsamhet. Företaget har utvecklats snabbt – från en it-avdelning inom Ålandsbanken till ett företag som i dag har 230 anställda på årsbasis.

Man utgick helt enkelt från att de system som man utvecklat för den egna banken också borde tilltala andra banker och finansföretag och man tvekade inte att söka nya marknader utanför Åland.

Marknadsledande och snabbväxande

Crosskey är i dag marknadsledande i Finland och en snabbväxande utmanare i Sverige. I dag sköter tre miljoner privata bankkunder sina bankaffärer med system som utvecklats av Crosskey.

Huvudkontoret finns alltjämt i Mariehamn men numera har man även egna enheter i Sverige och Finland – i Stockholm respektive Vanda.

- Vi är snabba och flexibla. Vår bankbakgrund är viktig, vi förstår vad våra kunder behöver och kan skräddarsy system för dem. Det gäller inte bara att hänga med i utvecklingen utan att helst vara steget före och erbjuda nya produkter, säger Crosskeys vd Thomas Lundberg.

Internationell arena

Crosskey är ett av flera åländska företag som kan erbjuda stimulerande jobb på en internationell arena. Arbetsspråket är mestadels engelska och många av de anställda är ofta på resande fot.

Crosskey är i dag en betydande ”importör” av arbetskraft. Rekryteringen av nya medarbetare pågår ständigt och sker långt utanför Ålands gränser, helt enkelt för att arbetskraften på Åland inte räcker till för att täcka företagets behov. Oftast söks personer med en teknisk utbildning, som blir mjukvaruutvecklare, eller personer med en utbildning eller bakgrund från bank- och finanssektorn.

I dag har företaget medarbetare från ett flertal olika länder som valt att flytta till Åland för jobbets skull.

- En del av våra medarbetare är också ålänningar, som i många år studerat och arbetat utanför Åland, och som återvänder hem med värdefulla erfarenheter i bagaget som på olika sätt gagnar det åländska näringslivet.

Korta karriärvägar

Thomas Lundberg slår gärna ett slag för Åland som ett ”trappa-upp-samhälle”. Företagen är inte jättestora med omvärldens mått mätt och därmed blir varje medarbetare sedd på ett annat sätt och får – om han eller hon själv vill – ta både ansvar och plats i organisationen.

- I vårt företag finns få assistenter och mellanchefer. Det betyder att karriärvägarna blir kortare. Man kan avancera om man har de ambitionerna, säger han.
Andra positiva effekter finns. Om man en gång börjat på Crosskey och rotat sig på Åland är chanserna stora för att man stannar här en längre tid.

- Det är bra för oss som företag och för våra medarbetare. Man lär känna sina kolleger och det blir en kontinuitet i arbetet, säger Thomas Lundberg.

Valde att flytta tillbaka

Han själv är ett bra exempel på en ålänning som ”smakat på livet” utanför landskapet men som valde att flytta tillbaka. Han studerade juridik i Uppsala och började sedan på en internationell advokatbyrå i Stockholm.

- Jag älskar Åland som plats och i mina planer ingick att någon gång flytta tillbaka. Men det var också viktigt för mig att skaffa mig erfarenhet, kunskap och kontakter på en annan arena.
2012 hörde det åländska spelbolaget Paf av sig och erbjöd ett jobb som snabbt ledde vidare till rollen som vice vd med ansvar för den tekniska utvecklingen av internetspel. Efter knappt sex år på Paf blev han vd för Crosskey.

Vinst: en arbetsdag per vecka

- Det finns så många fördelar med att bo på Åland. Det är ett tryggt och välordnat samhälle och det är nära – ofta cykelavstånd - till daghem, skolor och alla fritidsaktiviteter. Man hinner helt enkelt med mer här och det är mindre stress för hela familjen. Många av mina kolleger i Stockholm lade ner motsvarande en arbetsdag per vecka i pendlingstid mellan hem och jobb. Här går jobbresan ofta på en kvart, säger han och tillägger:

- Många kan också uppleva att den disponibla inkomsten på Åland blir högre jämfört med om man bor och jobbar i storstadsområdena trots att bruttolönen kanske är lägre. Det är till exempel betydligt billigare att skaffa sig ett eget hus på Åland än i exempelvis Stockholmstrakten!

Fakta om

Crosskey Banking Solutions Ab

Crosskey är ett företag med spetskompetens inom banking och IT. Vi utvecklar, levererar och driftar system och lösningar för den nordiska bank- och kapitalmarknaden. Vi erbjuder produkter och tjänster inom banking, ebanking, kapitalmarknad samt kort & mobila betalningar. Vi vänder oss till banker, konsumentföretag samt aktörer inom finans- och kapitalmarknad. Crosskey har i dagsläget drygt 200 medarbetare med kontor i Mariehamn, Stockholm, Vanda och Åbo. Våra kunder finns i huvudsak på den nordiska marknaden och i Baltikum, bland dem finns Ålandsbanken, Marginalen Bank, S-Banken, DNB och Elisa.

Site by Strax