Åland är vårt smultronställe!

På mindre än ett år har Johanna ”Anna” Marquardt och Tobias ”Obi” Marquardt från Tyskland blivit kända som Ålands eget karamellkokar-par. Sina karameller tillverkar de i Smakbyn i Sund under namnet Ålands Karamelleriet.

Egentligen började parets resa till Åland redan på 1960-talet när Annas farmor och farfar upptäckte Åland genom en turistannons. Sen dess har familjen varit trogna sommarbesökare. 
- När man kör ända från Tyskland med fyra barn i bilen behöver man stanna i Gränna och äta lite polkagrisar på vägen, minns Anna.

De årliga polkagrisstoppen födde så småningom idén om att starta en egen karamellfabrik och år 2009 öppnade Annas föräldrar sitt karamellkokeri i Bremen.
- Då var jag inte alls intresserad av karameller. Jag studerade i Oldenburg och hade precis träffat Obi. Men vi hjälpte ändå till under skolloven och lärde oss hantverket.

Egenföretagare

Efter studierna ville Anna och Obi däremot göra något annat, och under ännu en Ålandssommar föddes tanken om att stanna kvar. Det hade kunnat sluta där, men med hjälp av Annas föräldrar blev livet på Åland snabbt verklighet. 
- De tyckte att vi skulle öppna en egen karamellfabrik på Åland och hjälpte oss att fixa lokalen här i Smakbyn. I april öppnade vi, och nu ett halvt år senare har vi inte bara startat eget utan vi har också köpt och flyttat in i vårt eget hus.

För Anna och Obi har det varit en stor fördel att öppna eget där det redan fanns en inarbetad verksamhet.
- Micke och Jenny Björklund har varit till stor hjälp och vi byggde våra lokaler tillsammans med Smakbyns hantverkare. Vi samarbetar också med andra producenter – till exempel har keramikern Mia Englund tillverkat våra ställningar för klubbor. Hon har också sin verkstad här i Smakbyn.

Sist och slutligen var steget inte så stort att ta.
- Vi visste redan att vi trivs här men var osäkra på om ålänningarna och turisterna skulle gilla våra karameller. Hittills har det varit en stor succé!

Nyblivna husägare

Även boendet fick en smidig lösning. Liksom många andra trodde Anna och Obi att de inte kunde köpa hus på Åland på grund av hembygdsrätten.
- Vi höll ändå koll på alla bostadsannonser och tog kontakt med mäklaren när vi hittade ett hus vi tyckte om. Då visade det sig att vi visst kunde köpa eftersom vi skulle bo här permanent och huset vi tittat på låg på planerat område. Nu bor vi i vårt eget hus!

Några omställningar har det ändå varit. Som att byta från tyska system till det som gäller i Finland och på Åland. Personnummer till exempel.
- I Tyskland har vi inte ett personnummer som vi använder till allt, utan du har olika nummer för olika myndigheter och tjänster. Så det var nytt för oss att det är viktigt att först fixa ett personnummer.

- Och om vi hade vetat att det skulle ta så länge att registrera sig via migrationsverket hade vi anmält oss tidigare och inte väntat till sista minuten. Nu var vi tvungna att åka till Helsingfors för att hinna.

Pratar gärna svenska

Det har gått snabbt för Anna och Obi att hitta in i det åländska samhället. Mycket tack vare vännerna som familjen fått efter somrarna på Åland, men också för att paret redan har lärt sig svenska – och gärna pratar med alla de träffar.
- Grunden fick jag när jag pluggade en termin i Linköping för tio år sen, sen har jag lärt mig genom att läsa väldigt många svenska deckare, säger Obi.

- Innan kunde jag mest viktiga sommarord som glass, öl och godis, skrattar Anna. Men jag känner igen melodin, och arbetar på mitt ordförråd!

De är också glada över att de har vänner som de kan fråga om allt och uppskattar den åländska mentaliteten.
- Allt ordnar sig! När du läser om skatt, tullregler och annat som rör myndigheterna så är det väldigt strängt och strikt formulerat – och lite svårt att förstå. Men om du i stället ringer upp så löser sig allt genom ett samtal. Det är otroligt att du kan ringa en myndighet – och får svar! 

Smak av Åland

Kärleken till Åland märks också bland karamellerna. Här finns till exempel kardemummadoftande Ålandspannkaka-karameller eller blå-gul-röda Ålandsflagga. Att Ålandskaramellerna har smak av smultron är heller ingen slump.
- Vi älskar att plocka smultron – och Åland är ju vårt smultronställe!

- Vi är tacksamma för att Smakbyn älskade idén med karamellerna och lät oss flytta in. Det är helt otroligt att vi får jobba här, säger Obi och Anna.

Smakkollektivet i Kastelholm