”ÅHS är en bra arbetsplats där du får jobba självständigt”

Korta beslutsvägar, stort eget ansvar och familjär stämning gör Ålands hälso- och sjukvård till en attraktiv arbetsplats bland läkare och sjukvårdspersonal. Till fördelarna hör också livet på Åland med mer tid till fritid i ett tryggt och säkert samhälle.

Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) ansvarar för den offentliga hälso- och sjukvården på Åland. Med runt 1 000 anställda räknas ÅHS som en av de största arbetsgivarna i landskapet, men jämfört med större sjukhus är organisationen ändå liten. Det innebär en smidig verksamhet med korta beslutsvägar och utrymme för alla anställda att ta plats och ansvar.

Mer eget ansvar på ett mindre sjukhus

Tora Woivalin är klinikchef och sköter rekrytering av läkare och psykologer i primärvården vid ÅHS. Hon ser många fördelar med att arbeta på ett mindre sjukhus.
- Jag har alltid velat jobba på ett litet ställe. På ett stort sjukhus är du osynlig och alla våningar är likadana, det är inget för mig. Hos oss har alla en plats, blir sedda och är betydelsefulla.

Tora Woivalin är född på Åland, men uppväxt på finska fastlandet. Hon flyttade tillbaka som nyexaminerad läkare och har arbetat inom ÅHS i snart 20 år.
- ÅHS är en bra arbetsplats där du får jobba självständigt och samarbeta mycket med andra kliniker. Samtidigt lär du dig mycket och det tror jag särskilt våra unga specialister uppskattar och håller med om, säger hon.

Klinikchef Christian Johansson är i sin tur barn- och ungdomsläkare med ansvar för rekrytering inom både den somatiska specialistsjukvården och barn- och ungdomspsykiatrin. Han är född och uppvuxen på Åland, men arbetade på universitetssjukhus i både Åbo och Helsingfors innan han började på ÅHS för nära 20 år sedan.
- Det var en stimulerande arbetsmiljö på universitetssjukhusen, men du hade mindre möjlighet att själv ta ansvar och råda över din arbetssituation, säger han.

Inbyggd smidighet och stor ansvarskänsla

Litenheten underlättar även det dagliga arbetet vid ÅHS. Tora Woivalin förklarar:
- Vi har ett gemensamt ansvar för patienterna och det känns i vården, det finns en inbyggd smidighet. Åland är en ö och vi sitter alla i samma båt. Det gäller för oss att ordna vården så bra som möjligt för våra patienter.

I större organisationer tror Tora att det är enklare att slå ifrån sig eller hänvisa till någon annan.
- Hos oss är det inte möjligt att säga nej, för vem ska då göra det? Någon måste ta ansvar, och det fina är att någon alltid gör det.  

Dessutom är det lättare att konsultera andra kollegor när du jobbar på ett litet sjukhus. Eftersom ÅHS består av många små kliniker går det snabbt att lära känna alla.
- Ögonläkaren är ett samtal bort, du träffar öronläkaren i matsalen eller så kan du gå över till kirurgmottagningen och prata med ortopeden. Du får enkelt det stöd du behöver för att hjälpa dina patienter.

Behov av bred kompetens

Men litenheten är också utmanande, särskilt inom specialistsjukvården. Enligt Christian Johansson beror det på att specialistsjukvården idag är uppdelad i så många olika subspecialiteter att det finns färre läkare som har tillräckligt bred kompetens för att kunna möta behoven vid ÅHS.
- Det blir allt svårare att hitta specialister som är tillräckligt erfarna för att våga ta helhetsansvaret, säger han. För nyanställda är det en omställning att gå från dagens begränsade arbetsområden till vår bredd. Bara vid barn- och ungdomskliniken har vi till exempel allt från psykiatri till barnkirurgi, ortopedi och barnneurologi. Jag tror det är unikt i världen.

Samtidigt innebär en karriär vid ÅHS stor variation för alla som gillar utmaningar och att jobba brett. Sjukhuset står gärna till tjänst och har lång erfarenhet av att handleda sina anställda.
- Vi är vana att hantera läkare med olika bakgrund och duktiga på att ta hand om våra vikarier. Vissa blir också inskolade i systemet när de jobbar som AT-läkare.

Vill du jobba på ÅHS? Ta kontakt!

ÅHS söker ständigt nya medarbetare och Tora Woivalin rekommenderar alla intresserade att ta kontakt även när det inte finns aktuella jobbannonser ute.
- Det lönar sig alltid att kontakta oss och det är bra om du är ute i god tid eftersom sökande med annat modersmål än svenska behöver göra ett språkprov. Du behöver också få din legitimation godkänd av Valvira innan du kan börja din anställning.

Givetvis finns det också saker som skiljer sig mellan Åland och till exempel Sverige som läkare utifrån behöver lära sig. Skillnaderna är dock inte så stora som många tror poängterar Tora.
- Vi har visserligen vår egen hälso- och sjukvårdslag på Åland, men vården är organiserad på ett sätt som inte skiljer sig mycket jämfört med Sverige. Förändringarna är inte stora och det har visat sig att det är ganska lätt att börja jobba här om du har jobbat i Sverige tidigare. 

Även läkare från Finland känner igen det mesta i den åländska sjukvården. Det går snabbt att lära sig på vilka sätt systemen skiljer sig.

Bra både på jobbet och i vardagen

ÅHS är annars en internationell arbetsplats med läkare från flera länder i EU-sfären. Många kommer också som AT-läkare till ÅHS, som har ett samarbete med Uppsala Akademiska sjukhus. Om du söker AT-tjänst i Uppsala kan du därför välja Åland som arbetsplats tipsar Tora.
- På det sättet har många hittat till oss, och vissa trivs så bra att de fortsätter jobba här när de påbörjar sin specialisering. Jämfört med Sverige har vi kortare arbetstid och mer semester. Närheten till fritiden och ett bra familjeliv är också uppskattat.

Av familjeskäl väljer läkare med familj därför gärna ÅHS eftersom de tycker att Åland är en bra plats för barn att växa upp. Samhället är lugnt och tryggt och skolorna har gott rykte.

Det finns med andra ord många anledningar att välja en läkarkarriär på Åland.

Fortbildning och kompetensutveckling

ÅHS samarbetar med universitetssjukhusen i Stockholm, Uppsala, Åbo och Helsingfors, vilket är användbara kontakter för läkare som vill vidareutbilda sig med Åland som bas. I samarbete med Helsingfors universitet kan du till exempel specialisera dig i allmänmedicin på Åland. Vissa specialiseringstjänstgöringar kräver dock att du jobbar på större sjukhus eller universitetssjukhus, men även här är sjukhusets samarbetsavtal till stor hjälp.

- Vi är måna om vår personal och försöker alltid hjälpa till när vi kan, säger Tora Woivalin.

- Nästan all specialisering går att ordna, vi skräddarsyr och bedömer från fall till fall, avslutar Christian Johansson och uppmanar alla med frågor och funderingar att ta kontakt med ÅHS.

Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS)

ÅHS ger stöd och hjälp till befolkningen på Åland i livets alla skeden, från förebyggande åtgärder till specialiserad sjukvård. I Mariehamn finns centralsjukhus, hälsocentral, geriatrisk klinik, tandklinik och psykiatrisk klinik. I de flesta kommuner finns dessutom tillgång till barn-, mödra- och skolhälsovård samt läkarmottagning. Vid akuta sjukdomsfall finns helikopter för transporter inom Åland eller till de närliggande sjukhusen i Helsingfors, Åbo eller Uppsala som Åland har ett gediget samarbete med.

Vill du jobba på ÅHS?

Tänk på att godkänd legitimation och kunskaper i svenska är ett krav för att jobba på ÅHS.

Innan du kan börja din anställning måste du först:

  1. få din legitimation godkänd av Valvira (Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården). Det gäller yrken som kräver legitimation samt yrken med skyddad yrkesbeteckning.
     
  2. göra ett språkprov i svenska (om du inte har svenska som modersmål).

Läs mer

Lediga jobb, intresseanmälan och mer information om ÅHS som arbetsplats

Ansök om yrkesrättigheter hos Valvira