Sport och friluftsliv | Bo på Åland

Sport och friluftsliv

Sportintresset är stort på Åland. Här finns fina möjligheter för dig som vill spela fotboll, innebandy, ishockey, golf, tennis, badminton och mycket annat.

Dessutom innebär närheten till naturen att du har tillgång till friluftsliv direkt när du kliver utanför dörren.

Sportiga Åland

Bland anläggningarna kan vi nämna Islandia ishall i Mariehamn, Eckeröhallen med fullstor inomhusfotbollsplan i Eckerö och den natursköna golfbanan i Kastelholm med två 18-hålsbanor. Idrottsgården i Mariehamn med bland annat bowlingbanor och gymnastiksal är också en populär samlingsplats. Föreningarna har ambitiösa barn- och ungdomssatsningar och hälsar glatt nya medlemmar välkomna.

Åland erbjuder badupplevelser för alla smaker tack vare badhuset Mariebad i Mariehamn och sim- och idrottscentret i Godby.

Under sommaren och tidiga hösten arrangeras också spännande och fartfyllda lopp på Ålandstravet i Jomala med besök av både proffs- och amatörtränare från Sverige och Finland.

I Mariehamn finns två seglarföreningar som bedriver aktiv medlemsverksamhet för både segel- och motorbåtsentusiaster. Båda föreningarna erbjuder också fina möjligheter för barn och ungdomar som vill utveckla sig.

Vintertid har långfärdskridskoåkning blivit mycket populärt, i de inre vikarna lägger isarna sig tidigt och ligger sedan kvar långt in på våren. En avstressande miljöupplevelse utöver det vanliga.

Idrottsföreningar

Det här är ett axplock av olika idrottsföreningar på Åland:

Se info om olika idrottsanläggningar

Friluftsliv

Skärgårdsnaturen bjuder på fantasiska scenerier och kontraster. De röda granithällarna mot snön på vintern, en explosion av blommor på våren, sommarens vita segel på blåa fjärdar eller lummiga grönska och så höstarnas fyrverkeri i grönt, gult och rött. Det omgivande havet konserverar sommarvärmen så att den räcker långt fram på höstkanten. Möjligheterna till bär- och svampplockning, vandring och spännande utflykter är oändliga.

Ålänningarna älskar att vistas vid och på vattnet. De flesta har egen båt, ibland både två och tre. Vattnet är nära var du än bor, men det tar förmodligen mer än en livstid att upptäcka skärgårdens alla vikar, stränder och obebodda öar.

På Åland gäller i princip samma regler för allemansrätten som i resten av Norden, med några få undantag. För allt fiske utom mete bör du ha fiskekort.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få aktuell information om lediga platser varje vecka.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrevet

Site by Strax