Grundskola | Bo på Åland

Grundskola

Med tanke på vårt befolkningstal på 30 000 personer har Åland ett brett utbildningsutbud att erbjuda våra studerande. Vi investerar i våra barns framtid genom att ge dem små klasser och fin skolmiljö.

Tack vare självstyrelsen har Åland lagstiftningsbehörighet, bland annat inom utbildningsområdet. I praktiken betyder det att vi har möjlighet att forma utbildningen fritt efter våra behov. Vi följer utvecklingen främst i de nordiska länderna, men även i övriga EU-länder och andra delar av världen.

Det livslånga lärandet

Skolan är en tidig och mycket viktig del av det livslånga lärandet. I grundskolan är läroplanen skriven med intryck från både Finland och Sverige. Det kan kännas tryggt för de barn som flyttar under skoltiden eftersom de känner igen sig i utbildningen.

Grundskolan på Åland

Den minsta skolan på Åland saknar just nu elever i åk 1-6 medan den största lågstadieskolan har cirka 280 elever. I högstadieskolorna är elevantalet mellan 130 och 330 per skola, undantaget högstadieskolorna i skärgårdskommunerna som har mellan 2 och 29 elever per skola.

På Åland är det läroplikt för alla barn. Vanligen inleds skolgången då barnet fyller 7 år.

Kontakta grundskolorna på Åland

Näringsrik mat i skolan

Vid Ålands skolor är maten god och näringsrik. Vi tycker det är viktigt med mångsidig och näringsrik mat lagad från grunden.

De åländska skolorna serverar lunch och mellanmål. Till lunch tillagar köket varierad husmanskost, helst av ekologiska och närproducerade råvaror. Åtminstone en gång i veckan står fisk och vegetariska rätter på menyn. Grönsaker och frukt finns alltid.

Site by Strax