Caroline Vernier

Jag är fascinerad över kulturen och säregenheterna på Åland
Caroline Vernier

- Jag är 60 år och har egentligen alltid längtat efter att bli mogen och veta vem jag är. Det vet jag inte ännu men jag trivs jättebra med min ålder, säger Caroline Vernier när vi träffar henne i Medborgarinstitutets lokaler i Mariehamn där hon är lärare i svenska för nyinflyttade.

Caroline levde sina första 20 år i Frankrike med en svensk mamma och en fransk pappa som var professor i engelska. Efter att ha flyttat runt i Frankrike och även bott på USAs västkust i sina ungdomsår ville hon prova på att leva i Sverige i åtminstone ett helt år. Hon blev kvar, gifte sig, fick barn och har sedan dess jobbat som språklärare och utbildingsledare i många olika sammanhang – mellan- och högstadiet, med elever med funktionshinder samt vuxenundervisning.

Större resa än jag trodde

Till Åland kom hon första gången i januari 2015.

- Det var kärleken som tog mig hit. Jag träffade min älskade via nätet och vi hittade genast gemensamma intressen inom litteratur och skrivande, djur och natur, och inte minst existentiella frågor.

Innan hon flyttade till Åland hade hon besökt ön ett par gånger med segelbåt och då bara tagit kortare promenader i Mariehamn.

- Jag tror det var bra att jag fick möta vintern på Åland först - då fick jag se Åland grönska och växa och bli vackrare och vackrare.

I och med att hennes österrikisk-svenska sambo redan hade ett nätverk på Åland lärde hon snabbt känna människor.

- Och givetvis underlättar det när man behärskar språket. Men det har ändå handlat om en större resa än jag trodde innan jag flyttade hit.

Resan har, liksom allt annat i livet, inneburit både positiva och mindre positiva överraskningar.

- Det har varit mycket administrativt arbete att byta land samtidigt som det positiva hela tiden övervägt. Jag är väldigt fascinerad över kulturen och säregenheterna på Åland. Som svenskpräglad hade jag en grunduppfattning om Åland och såg det först och främst som en 

trevlig ö dit man åker sommartid på kryssning. Men jag lär mig hela tiden om folket och mentaliteten här och det är oerhört intressant!

Aktivt föreningsliv

Caroline lyfter fram öppenheten och gemenskapen som något hon uppskattar på Åland.

- Ålänningar är aktiva och kreativa och nästan alla tar del av det rika föreningslivet.

Just föreningslivet är något som Caroline själv har anammat. Till exempel har körsången fått en alldeles ny plats i hennes liv.

- Jag har varit hämmad att sjunga i ett halvt sekel men tack vare min sambos stöd och en underbar körledare har jag nu tagit steget och vågar. Det hade jag nog inte gjort någon annanstans än här på Åland.

Efter ett helt yrkesliv som lärare i Stockholmsområdet och Hälsingland, kan Caroline se vissa skillnader i arbetslivet på Åland jämfört med tidigare arbetsplatser.

- Kollegiet är mindre och det finns också pedagogiska skillnader. Jag ser en stor fördel att kunna kombinera mina tidigare erfarenheter med de arbetsmetoder som finns här inom läraryrket.