Jag blev restaurangchef via mitt sommarjobb på Åland | Bo på Åland

Jag blev restaurangchef via mitt sommarjobb på Åland

Edvin Berglund hittade till Åland tack vare vänner som talat gott om sina sommarjobb på HavsVidden Resort. Ett besök på resemässan Matka i Helsingfors hjälpte också till.

- Mina kompisar berättade hur roligt de haft det när de sommarjobbade på Åland och när jag passerade HavsViddens monter på Matka-mässan i januari stannade jag till och pratade med dem.

Edvins spontana möte med HavsVidden resulterade i ett sommarjobb och i maj samma år kom han till anläggningen på norra Åland för att jobba som servitör och bartender.
- Det var världens bästa sommar och en riktig upplevelse, sammanfattar Edvin. Extra roligt var det att jag fick bo och jobba tillsammans med två av mina kompisar. Det var riktigt härligt!

Varför sommarjobb på Åland?

Edvin tycker Åland är den perfekta platsen för dig som söker sommarjobb, särskilt om du är ung och studerande. 
- Det händer så mycket på Åland under sommaren med massor av evenemang, säger han. Mariehamn är en riktig sommarstad och naturen är jättefin, jag blev helt förälskad.

Edvin tipsar om att åka till Åland och sommarjobba tillsammans med vänner. Dela lägenhet och kanske jobba tillsammans. För Edvins del löste sig boendet smidigt via HavsVidden, som hjälpte till att fixa en lägenhet med billig hyra för sommarpersonalen.
- Alla arbetsgivare har inte den möjligheten, men det lönar sig alltid att fråga – ofta kan de hjälpa till på något sätt. Annars är Facebook-gruppen ”Bostäder på Åland” ett bra ställe att börja på.

Bästa sättet att hitta jobb över sommaren – förutom via kompisar och andra kontakter – är enligt att Edvin höra av sig till Nordjobb eller leta bland platsannonserna på ams.ax och alandliving.ax. Många av jobben som ligger ute är inom servicebranschen.
- Det är otroligt mycket turister som rör sig på Åland sommartid så det går lätt att hitta jobb i restaurangbranschen – kock, servitör, bartender och liknande, säger han.

Sommarjobbet blev fast tjänst

Från början var tanken att Edvin skulle stanna på Åland över sommaren och sen åka tillbaka och fortsätta studierna vid Novia i Åbo, men när hösten kom blev han kvar.
- Det passade bra, jag trivdes på Åland och hade möjlighet att göra min praktik på HavsVidden i början av hösten. Sen stannade jag kvar resten av året och skrev på mitt examensarbete samtidigt som jag jobbade.

För många är sommarjobbet en skön paus i studierna, men det finns också möjligheter till vidareutveckling och nya utmaningar för den som vill satsa. För Edvins del ledde sommarjobbet till exempel till en fast tjänst vid HavsVidden.
- När vår restaurangchef slutade blev jag erbjuden att stanna kvar och ta över jobbet. Det var en chans jag inte kunde tacka nej till!

Sen dess har Edvin redan jobbat en säsong som restaurangchef och han trivs fortfarande med livet på Åland. Från januari till april håller anläggningen vinterstängt, då passar han på att ta semester och resa ut i världen.
- Men jag är tillbaka igen i början av mars!
 

Snart är det sommar!

Längtar du efter en aktiv sommar på en naturskön plats? Då är Åland den rätta platsen att sommarjobba på! 

Sök lediga jobb på Åland

Snabba fakta om sommarjobb på Åland

Hitta jobb via platsannonserna på www.alandliving.ax eller www.nordjobb.org

Sök bostad via din arbetsgivare eller på öppna marknaden. Facebook-gruppen "Bostäder på Åland" är också en bra plats att börja bostadssökandet på.

Fler tips:

  • hygienpass och alkopass är bra att ha om du söker jobb i restaurangbranschen.
  • du behöver ett bankkonto för att arbetsgivaren ska kunna betala ut din lön.
  • om du stannar längre än tre månader behöver du göra en flyttanmälan.
  • om du är från Sverige, kontrollera med din nuvarande a-kassa i Sverige vad som gäller om du sommarjobbar på Åland.

Flyttanmälan och skattekort fixar du vid magistraten respektive skattebyrån vid Statens ämbetsverk i Mariehamn.

Besök www.ambetsverk.ax för mer information om flyttanmälan och skattekort

Site by Strax