Sommarjobba på Åland | Bo på Åland
Unga och glada människor går på Torggatan i Mariehamn.

Sommarjobba på Åland

Åland har hundratusentals besökare under sommaren. Havet är alltid nära och de flesta kommer för att njuta av bad- och båtliv i vacker skärgårdsnatur. 

Här behövs du!

Tack vare turismen och alla besökare är utbudet av hotell, gästhem, stugbyar, campingplatser och gästhamnar stort på Åland. Här finns också ett stort antal restauranger, kaféer, barer och butiker som servar både sommargäster och lokalbefolkning. Dessutom finns det företag och föreningar som har cykeluthyrning och ordnar utfärder, golf, fiske och olika sport- och träningsaktiviteter.

En del av turistföretagen är öppna året runt, andra öppnar till högsäsongen. Men oavsett vilket – sommartid behövs alltid en rejäl personalförstärkning för att kunna erbjuda den allra bästa servicen till alla.

Sommarjobb på Åland? Här hittar du svaren!

Vad finns det för jobb?

Logiföretagen och alla restauranger och serveringar är stora arbetsgivare sommartid. De behöver bland annat kockar, servitörer, diskare, städare och receptionspersonal.

Butikerna behöver försäljare och kassapersonal. Mindre turistföretag söker ofta allt-i-allo-personer som är redo att hoppa in där det behövs.

Sommarvikarier är också viktiga inom en rad branscher som inte är direkt inriktade på turism, till exempel inom hälso- och sjukvård. På Åland finns förutom ett centralsjukhus, både offentliga och privata hälsostationer samt kommuner som är i stort behov av sommarpersonal.

Även företag i finanssektorn som banker och försäkringsbolag och företag inom media erbjuder sommarjobb. På mindre företag får man ofta ta ett större ansvar och många sommarjobbare på Åland har fått värdefulla erfarenheter som på sikt lett till att de kunnat ta nya steg i karriären.

Var finns jobben?

Flest sommarjobb hittar du i och i närheten av Mariehamn. Men det finns jobb över i stort sett hela Åland, det vill säga på landsbygden på huvudön och på skärgårdsöarna öster om den.

Åland består av en huvudö där Ålands enda stad, Mariehamn med knappt 12.000 invånare, ligger. På huvudön är avstånden korta. Det är drygt 40 km från söder till norr och något längre från väster till öster.

Öster om huvudön ligger flera samhällen på egna öar. Till dem åker du med de mindre skärgårdsfärjorna - bara det är ett litet äventyr i sig.

Är det någon skillnad var på Åland jag väljer att jobba?
Egentligen inte, men det kan vara bra att veta att i Mariehamn med omnejd är det mer liv och rörelse och du har närmare till shopping och nöjen. Om du jobbar på en skärgårdsö bor du i ett mindre samhälle med ett mindre utbud men med större chans till fler mäktiga naturupplevelser. Vill du ta dig till Mariehamn får du räkna med en kombinerad färje- och buss-/bilresa på minst någon timme. Havet, klipporna och hela skärgårdsnaturen däremot är nära var du än är på Åland.

Sommarjobba inom vård och omsorg

Varje sommar erbjuder den offentliga hälso- och sjukvården samt äldreomsorgen på Åland sommarvikariat till dig som är utbildad eller studerar i branschen. Till dem hör exempelvis ÅHS, boende- och vårdcentret Oasen, KST samt kommunerna. Det finns även privata arbetsgivare som Medimar och Cityläkarna.

Möt sommarjobbare inom vården

Här delar de med sig av sina erfarenheter:

Sjukskötare är rätt yrke för mig!
Alexandra Pettersson, studerande

Ser jobbet som ett erfarenhetsutbyte
Tina Koponen, sjukskötare

Lärorikt att jobba en sommar som läkare
Johnny Sigfridsson, läkarstudent

Vad säger arbetsgivarna?

Här kan du bekanta dig med några av de största arbetsgivarna inom vård och omsorg på Åland:

Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS): 
Omtyckt och familjär arbetsplats inom vård och omsorg

ÅHS är en bra arbetsplats där du får jobba självständigt

Oasen boende- och vårdcenter: 
Omväxlande och utvecklande att jobba inom geriatrisk vård

Sommarjobba inom hotell och restaurang

Åland och turistnäringen lever upp under sommarmånaderna och ger många jobbmöjligheter för dig som är intresserad av hotell- och restaurangbranschen. Du får arbetslivserfarenhet, möjlighet att knyta nya kontakter och en chans att uppleva en sommar du kommer att minnas länge.

Möt sommarjobbare inom hotell- och restaurang

Gemenskap och många utvecklingsmöjligheter i restaurangbranschen
Gabriela Klepacz

Fick en fast tjänst!
Edvin Berglund

Tänk på Åland nästa gång!
Vincent Nyström

Jag sökte mig till Åland för att bli bättre på svenska!
Tanja Linnainmaa

Vad säger arbetsgivarna? 

Smakbyn: 
Utvecklande att jobba i restaurangbranschen

Åland Hotels Ab:
Vi är måna om våra säsongsanställda

När finns sommarjobben?

De flesta sommarjobb börjar i juni och slutar i augusti. Men många arbetsgivare uppskattar om du kan börja redan i april/maj och stanna till september/oktober. Det finns också korta inhopp på några veckor.

Var hittar jag jobben?

Du hittar alla sommarjobb bland platsannonserna. Välj Endast sommarjobb så har du många sommarjobb att välja mellan.

Listan fylls på hela tiden så gå gärna in ofta för att se om det finns något för just dig.

Sök bland lediga platser på Åland

Du kan också söka sommarjobb på Åland genom Nordjobb. Här hittar du mer info om Nordjobb.

Vilka meriter är bra att ha?

För de flesta jobb är det en fördel om du fyllt 18 år.

Att kunna flera språk, förutom svenska som är huvudspråket på Åland, är alltid bra liksom att du har körkort.

I vissa branscher, till exempel inom vård och restaurang, kan det också var en fördel eller ibland ett krav att du studerar eller kanske redan tagit en examen inom området.

Om du söker ett jobb, där du ska hantera livsmedel i någon form, måste du ha ett så kallat hygienpass. Ålands yrkesgymnasium ordnar regelbundet kurser på sex timmar, som avslutas med ett test innan du får passet. Du kan även delta enbart i testet om du tror att du redan har den kunskap som krävs.

Ett alkopass är en merit om du söker jobb på restauranger och kaféer där man säljer alkoholhaltiga drycker. Du kan tentera för att få passet på Ålands yrkesgymnasium.

Läs mer om kurser för hygienpass och alkopass på Ålands yrkesgymnasium

Viktigt att tänka på

Här hittar du information om bland annat boende, skattekort, hälso- och sjukvård och annat som är bra att veta för dig som vill sommarjobba på Åland.

Hur hittar jag en bostad?

En del arbetsgivare ordnar bostad åt sina sommarjobbare. Om inte får du söka lägenhet på den öppna marknaden. Facebook, särskilt gruppen “Bostäder på Åland”, är en bra plats att börja på. En del sommarjobbare slår sig ihop och söker en större lägenhet att dela på.

Här finns fler tips om hur du kan hitta bostad på Åland

Kolla ditt bankkonto!

Du behöver ett bankkonto för att arbetsgivaren ska kunna betala ut din lön. Kontrollera om det fungerar med det konto du har eller om det är bättre att öppna ett konto i en bank på Åland. Det gäller i första hand dig som kommer från ett annat land än Finland.

Behöver jag göra en flyttanmälan?

Om du jobbar på Åland mindre än 3 månader behöver du inte göra någon flyttanmälan.

Stannar du mellan 3 och 12 månader? Då ska du göra en anmälan om tillfällig flytt. Är du nordisk medborgare gör du den på magistraten i Statens ämbetshus i Mariehamn. Ta med id-bevis! Denna anmälan kan du också göra på något av postkontoren på Åland eller på www.alandpost.ax.

Som nordbo ska du vara folkbokförd i endast ett av de nordiska länderna. Om du delar din tid mellan två länder ska du vara folkbokförd i det land där du bor den mesta delen av tiden, minst 183 dagar/år.

Läs mer på www.ambetsverket.ax

Skaffa ett skattekort!

Som sommarjobbare behöver du ett skattekort som du får hos Skattebyrån vid Statens ämbetshus i Mariehamn. Om du inte har ett finländskt personnummer får du ett tillfälligt. 

Om du kommer till Åland från ett annat land än Finland och jobbar här mindre än sex månader ska du i vissa fall välja mellan progressiv och källskatt. Källskatten är slutgiltig, det vill säga du betalar 35 procent i skatt oavsett hur stora inkomster du har. Den progressiva skatten räknas ut på din totalinkomst – ju mer du förtjänar desto högre skatteprocent. Du kan ansöka om progressiv beskattning med skatteverkets blankett 6148r.

Mer information får du på Skattebyrån, antingen genom ett personligt besök, per telefon +358 29 512001 eller på www.skatt.fi

Vad gäller för a-kassan?

Är du från Sverige? Kontrollera då med din nuvarande a-kassa vad som händer om du sommarjobbar på Åland. Gå inte ur a-kassan innan du vet vad som gäller.

Kan du inte vara ansluten under den tid du jobbar på Åland? Begär då att få ett överflyttningsbevis (blankett U1) som du lämnar till motsvarande arbetslöshetskassa i Finland. Då överförs dina uppgifter och du omfattas av arbetslöshetsförsäkring även på Åland.

Motsvarande blankett för överflyttning behöver du när du återvänder till Sverige.

Hur fungerar hälso- och sjukvården?

Under tiden du jobbar på Åland har du rätt till hälso- och sjukvårdstjänster här. Förutom den offentliga vården finns privata läkarmottagningar. 

Arbetsgivarna ansvarar ofta för sjuk- och hälsovård för sina anställda.

Läs mer om hälso- och sjukvården på:

Folkpensionsanstalten FPA

Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS)

Snart är det sommar!

Längtar du efter en aktiv sommar på en naturskön plats? Då är Åland den rätta platsen att sommarjobba på! 

Sök lediga jobb på Åland

Åland är ett självstyrt örike

Åland hör till Finland men är ett självstyrt örike. Självstyret innebär att Åland har egen lagstiftning inom många områden. Det betyder att vissa lagar kan skilja sig åt mellan Åland och Finland, medan andra – där Åland inte har rätt att stifta egna lagar – är desamma.

Åland i korthet

Site by Strax