Jag sökte mig till Åland för att bli bättre på svenska!

Två somrar har finskspråkiga Taina Linnainmaa jobbat vid turistanläggningen Käringsund Resort & Conference i Eckerö på Åland.
- Jag rekommenderar sommarjobb på Åland till alla som vill göra något annorlunda och uppleva riktigt sommarliv i en supervacker miljö!

Språkbad i svenska 

Taina studerar nordiska språk vid Tammerfors universitet och det var tack vare studierna hon hamnade på Åland från första början.
- Vi har en obligatorisk språkpraktik som hör till våra kandidatstudier, vilket innebär att vi ska jobba eller studera i ett annat nordiskt land eller på Åland en viss tid.

Under sitt andra studieår bestämde sig Taina därför för att söka sommarjobb på Åland.
- Jag ville både få språkpraktiken avklarad i tid och undvika kampen om jobb i Tammerfors. Jag hade aldrig besökt Åland tidigare så jag var också nyfiken och ville lära känna Åland bättre.

Till alla som känner sig osäkra på sina språkkunskaper hälsar Taina att man inte behöver kunna perfekt svenska för att söka sig hit.
- Det lönar sig att repetera lite innan du åker för att kunna kommunicera med kunder och arbetskamrater, men du lär dig också otroligt snabbt bara du är motiverad.

Hon lyfter också andra fördelar hon fått genom kunskaperna i svenska.
- Det lönar sig alltid att kunna olika språk. Svenskan öppnar dörrar i Norden på ett helt annat sätt än bara engelska. Just nu är jag själv på utbyte i Norge och mina kunskaper i svenska hjälper mig väldigt mycket nu när jag ska lära mig norska

Lätt att hitta jobb och boende

Under sommaren finns alltid ett behov av extrapersonal på Åland, framförallt inom turism- och servicebranschen.
- Jag hade ingen arbetserfarenhet av restaurangbranschen sen tidigare, men hamnade på ett jobb som var mångsidigt med varierande arbetsuppgifter. Allt från café, restaurang och bar till frukostsal – jag var till och med på båtuthyrningen en kort tid.

Trots att Taina inte bodde på Åland och hade möjlighet att komma in på en personlig intervju gick jobbsökandet väldigt smidigt.
- Jag fick svar på mina ansökningar till Käringsund Resort & Conference så snabbt att jag inte ens behövde tänka på andra alternativ. Vi var också flera från mitt studieprogram som sökte samtidigt, vilket var skönt eftersom jag inte var helt ensam under processen.

Boende och annat praktiskt löste sig också utan besvär.
- Arbetsgivaren ordnade ett boende där alla från fastlandet bodde. Innan hade jag aldrig trott att det var möjligt att bo tillsammans med mer än tio personer i ett och samma hus utan större bråk, men det gick faktiskt riktigt bra.

Annars var det inte så mycket byråkrati att ta hand om för Tainas del eftersom det var en tillfällig flytt inom landet.  

Nya erfarenheter

När jobbet var fixat och det var dags att åka iväg till Åland var Taina ivrig, men också lite rädd.
- Jag skulle ju lära mig ett nytt jobb och klara mig i en ny omgivning med nya människor – och dessutom på ett språk som jag i princip kunde men inte hade använt utanför skolan och universitetet. Jag såg ändå fram emot att få utveckla mina språkkunskaper, som är viktiga för mina studier och eventuellt också för min framtida karriär.

Taina berättar att hon är glad att hon vågade åka och att hon lärde sig mycket nytt under sina somrar på Åland.
- Jag har funnit mig själv i situationer som jag kanske inte hade förväntat mig. Så det lönar sig att vara öppen och gå lite utanför sin comfort zone. Min första sommar på Åland gav mig till exempel inspiration till min kandidatavhandling som jag skrev om Ålands turismmarknadsföring. Det var kanske inte något jag förväntade mig när jag först kom till Åland.

Sommarliv och nya vänner

Käringsund i Eckerö, där Taina både jobbade och bodde, ligger cirka 30 kilometer från Mariehamn. Sommartid lever orten upp genom turismen och många får jobb i området.
- Det är inte något stadsliv du lever på Åland, i alla fall inte i Eckerö, men för mig var det inget problem. Jag tyckte det var avkopplande att bo på landet och inte behöva göra något stort varje dag.

Vardagen bestod till stor del av jobb och på fritiden umgicks Taina med andra sommarjobbare.
- När vädret var bra kunde vi till exempel jogga, paddla eller syssla med andra sommaraktiviteter. Självklart var vi också på Rockoff i Mariehamn för att uppleva musikfestivalen som sägs vara sommarens höjdpunkt på Åland.

Ibland åkte hon till över till Sverige eftersom det går färjor direkt från Eckerö varje dag.
- Det bästa med mina somrar på Åland har ändå varit alla fantastiska människor som jag har mött!

Många fördelar

Taina avslutar genom att säga att sommarjobb på Åland är perfekt för alla studerande som inte riktigt vet vad de ska göra under sommarledigheten.

- Fördelarna är många – du får arbetserfarenhet, möter nya vänner, utvecklar dina språkkunskaper och får bo i en vacker och lugn skärgårdsmiljö. Därför trivdes jag på Åland – och vem vet, kanske hamnar jag där igen någon dag!