Gemenskap och många utvecklingsmöjligheter i restaurangbranschen

Gabriela Klepacz är ursprungligen från Polen, men har bott i Sverige sen hon var 15 år. Åland och sitt sommarjobb vid Smakbyn hittade hon via Högskolan på Åland och studierna vid utbildningen Hospitality Management.

- För två år sen valde jag mellan att åka till Stockholm för att sommarjobba eller stanna kvar på Åland. Jag valde Åland och Smakbyn, som precis hade börjat ta hand om caféet vid Jan Karlsgårdens Wärdshus.

Redan första sommaren fick Gabriela stort administrativt ansvar för caféverksamheten. Här ingick personalansvar, planering och utveckling av verksamheten samtidigt som hon också skötte serveringen. Till Gabrielas andra sommar hade verksamheten ytterligare utvecklats till bränneriet Åland Distillery med bar och restaurang.

Utveckling och gemenskap

Gabriela uppskattar att det finns många chanser till utveckling inom restaurangbranschen på Åland.

- Det är viktigt för mig. Ön står aldrig stilla och du har många möjligheter, oavsett fält. Från bar och servering till olika typer av kök.

Hon tycker också att det är positivt att samhället är litet och alla känner alla.

- Ryktet sprider sig snabbt, så om du jobbar bra vet de flesta i branschen om att du är duktig och det blir lättare att knyta nya kontakter.

Hon uppskattar att restaurangerna satsar på personligt ledarskap.

- Du jobbar närmare dina chefer, som också är en del av teamet. Då blir stämningen på jobbet mycket trevligare.

Jämfört med Stockholm är det också lättare att komma in i gemenskapen.

- I Stockholm är du utbytbar och en i mängden. På Åland har du ett annat värde, här tar man hand om sina anställda och det är mer teamkänsla på jobbet. Jag tycker alla är öppnare och jag gillar känslan av samhörighet.

Stor variation

Förutom atmosfären lyfter Gabriela också bredden i den åländska restaurangbranschen.

- Här finns verkligen allt från restauranger till barer och caféer. Så oavsett inriktning och intresse finns det något för alla. Jag har till och med jobbat med fine dining.

Konkurrensen gör att företagen hela tiden strävar efter att utvecklas och bli bättre.

- Det blir aldrig tråkigt på jobbet!

Sommarlovskänslan

Även när det gäller vardagen får Åland beröm. Gabriela tycker att det känns som att vara utomlands.

- Här finns så mycket att göra! Även om jag jobbar mycket hinner jag göra saker innan eller efter jobbet, så jag har verkligen känslan av sommarlov.

Hon berättar att hon älskar att göra utflykter och fika på små caféer.

- I Järsö kan du först gå naturstigen och sen fika på mysiga Stickstugan. Eller så kan du göra en utflykt med båt till Kobba Klintar. Jag har också seglat med Albanus, det var en stor upplevelse.

Att ta med bilen är däremot ett tips.

- Då kan du åka runt och uppleva hela ön, här finns så mycket att se. Och inte bara för alla som gillar naturen, det finns något för partyfreaksen också!

Ansök i god tid

Ansökningstiderna till sommarjobben har annars överraskat. Gabriela noterar att ålänningarna söker sommarpersonal mycket tidigare än vad som är vanligt i Sverige.

- Där söker de personal så sent som i april-maj, men här är man tidigt ute med sin planering och marknadsföring så du behöver höra dig för i januari och februari om du vill kunna välja mellan platserna.

När det gäller boende är det däremot tvärtom. Då kan man ta det lugnare, särskilt i jämförelse med större orter.

- Det är inte samma bostadsbrist som i storstäder, så det räcker om du börjar söka en till två månader innan du börjar jobba.

Gabriela hyr just nu en lägenhet via Sjömanspensionskassan, men tipsar om Facebookgruppen Bostäder på Åland.

- Lediga studiebostäder brukar också finnas att hyra när skolorna har sommarlov!