Det är utvecklande att jobba i restaurangbranschen

I Kastelholm på den åländska landsbygden driver Jenny Björklund restaurangen Smakbyn tillsammans med sin man, kocken Michael Björklund. I verksamheten ingår även bränneriet Åland Distillery med sommarcafé samt golfrestaurangen vid Ålands Golfklubb. 

Varje år välkomnar Smakbyn cirka 30-40 säsongsanställda till sina verksamheter.
- Vi behöver kockar, servitörer, kökshjälp, diskare, runners och städare. Gärna från Norden, och även andra länder. Huvudsaken är att du har kunskaper i svenska eller är bra på engelska. Vi vill gärna ha personal med blandad kompetens och variation i ålder och kön. 

Som säsongspersonal blir du anställd vid en av Smakbyns anläggningar, men det finns möjlighet att pröva på annat inom de olika verksamheterna för den som vill. Till exempel genom att hoppa in och jobba extra.

Erfarenhet eller rätt inställning

Enligt Jenny Björklund är det svårast att hitta erfarna servitörer.
- Vi värdesätter egentligen inställningen till jobbet högre än utbildning, det viktigaste är att du är flexibel och tycker det är roligt att jobba i branschen. Samtidigt ger bra kompetens en högre lön.

För kökspersonalen är hygienpass ett måste medan servitörerna gärna får ha alkopass.
- Vi uppskattar också personal som är effektiv och självgående. Du behöver inte kunna allt, men du tar själv reda på det du inte vet.

Glad gemenskap

Jenny Björklund poängterar att stämningen och glädjen på jobbet har stor betydelse.
- Restaurangyrket är slitsamt och stressigt. Då är det viktigt med ett bra gäng som hjälps åt och jobbar tillsammans. För du gör ett bättre jobb om du har roligt under tiden!

Många av de anställda umgås också utanför jobbet.
- Det är en fördel för alla, särskilt för dem som inte är från Åland. Det blir inte ensamt utan du får vänner och ett umgänge direkt. Vissa bor också tillsammans.

Hon berättar att de säsongsanställda ser Åland som ett utlandsäventyr.
- Det är utvecklande att åka iväg för att jobba, och kanske lära sig ett nytt språk. Du växer som person och får en riktig upplevelse.

Tidig planering

Redan i januari och februari börjar Smakbyn planeringen av årets säsongspersonal, men du är välkommen att höra av dig året runt. Ofta finns det luckor att fylla.

På kontoret hjälper man gärna till med det praktiska inför flytten. Från boende till nödvändigt pappersarbete.
- De flesta ordnar sitt boende själva, annars hjälper vi till att hitta något att hyra i närheten av Smakbyn. Sen är det rätt mycket annat som också behöver ordnas, mobilabonnemang till exempel.

Jenny Björklund känner sig tacksam över att många anställda väljer att komma tillbaka säsong efter säsong. Vissa flyttar också till Åland.
- De gillar Åland och tycker att det är en bra plats att bo och jobba på. Här är lugnt och tryggt med fin natur, bra arbetsvillkor och höga löner. Och så har de ett roligt och bra gäng att jobba med!