Sjukskötare är rätt yrke för mig!

Tjugoåriga Alexandra Pettersson studerar just nu sitt andra år till sjukskötare vid yrkeshögskolan i Åbo. De två senaste somrarna har hon jobbat som närvårdare vid vårdavdelningen för rehabilitering och geriatri vid Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS).

- Jag fick kontakt med sjukvården på Åland via min mamma, som jobbar på ÅHS. För några år sen flyttade mina föräldrar och min lillebror nämligen till Åland från Korpo medan jag stannade kvar på fastlandet för att studera klart till närvårdare vid yrkesskolan Axxell.

Lärorikt och utvecklande

Alexandra gillar att sommarjobba på Ålands centralsjukhus och trivs med sina arbetsuppgifter. Hon uppskattar variationen vid ett mindre sjukhus, där avdelningarna inte är lika specialiserade som på större sjukhus.

- Sen tidigare har jag bara erfarenhet från äldreboenden, men jag tycker om bredden på ÅHS. Arbetet är mångsidigt och du får se och lära dig massor. Även som närvårdare får du göra väldigt mycket.

Hon rekommenderar därför alla som är intresserade att söka sig till en vårdavdelning.

- Det har varit intressant att jobba med mångprofessionella team som arbetar tillsammans för att uppnå patientens mål. Via avdelningen har jag kommit i kontakt med flera olika yrkesgrupper, det är givande när man är ung och funderar på vad man vill göra!

Tack vare somrarna på Åland känner Alexandra sig säker på att sjukskötare är rätt yrkesbana för henne. Gärna med inriktning mot geriatri.

- Jag tycker om att jobba med äldre personer och det har jag fått göra väldigt mycket i sommar.

Alexandra upplever också att lönerna är bättre på Åland än i övriga Finland.
- Dessutom är arbetsspråket svenska, vilket passar mig som är finlandssvensk.

Leva och bo

Boendet löste sig smidigt för Alexandra. I sommar har hon bott hemma hos sina föräldrar i familjens hus i Mariehamn. Från början var dock planen att hyra en lägenhet via ÅHS, som har den möjligheten för sina sommarjobbare.

- Vi var ett större kompisgäng som skulle åka tillsammans och sommarjobba på Åland, men det blev inte av på grund av Covid-19. Därför har jag bott hemma den här sommaren.

Överlag gillar Alexandra livet på Åland och uppskattar särskilt närheten till havet.

- Det ligger alldeles runt knuten. Åland har också ett stort utbud för att vara en så liten plats, här finns många fina caféer och det ordnas många evenemang.

Eftersom familjen har egen båt har det blivit många båtutflykter bland skärgårdsöarna i sommar.

- Kobba Klintar är alltid fint att fara till med båt, tipsar hon. Eller Getabergen om du vill vandra!