Avdelningschef vid social- och miljöavdelning

Ålands landskapsregering lediganslår ånyo tjänsten som avdelningschef vid social- och miljöavdelningen. Tjänsten är på viss tid om fem (5) år enligt 11a § landskapslagen om Ålands landskapsregerings allmänna förvaltning.

Om tjänsten

De huvudsakliga arbetsuppgifterna är att leda social- och miljöavdelningen samt bistå och informera landskapsregeringen och de medlemmar av landskapsregeringen som är ansvariga för avdelningen i ärenden som handläggs vid avdelningen och i de övriga uppgifter som faller inom avdelningens verksamhetsområde. Avdelningschefen ska fördela och prioritera avdelningens ärenden och andra uppgifter mellan byråerna och se till att arbetsfördelningen mellan byråerna är rättvis och ändamålsenlig samt att arbetet bedrivs i samverkan med andra byråer och i överensstämmelse med 5 § förvaltningslagen (2008:9) för landskapet Åland. Avdelningschefen ska även handlägga ärenden som gäller anställande av personal vid avdelningen samt personalens rättigheter och skyldigheter samt handleda avdelningens personal. Avdelningschefen ska också bistå förvaltningschefen i dennes uppgift att leda arbetet inom förvaltningen till den del det gäller ledningen av arbetet inom avdelningen och de myndigheter som inom avdelningens verksamhetsområde är underställda landskapsregeringen.

Det mest prioriterade arbetet just nu är utvecklingen av avdelningens interna processer, arbetet med behörighetsfördelningen mellan riket och Åland beträffande smittsamma sjukdomar hos människor och djur och kemikalier samt rättsgrunden för den offentliga hälso- och sjukvården. Vidare är det aktuellt att utveckla grunderna för beredskap strategiskt och i landskapslagstiftningen, utveckla samarbetet med social- och hälsovårdsministeriet samt på ett strategiskt plan tillsammans med tjänstemännen på avdelningen ansvara för förverkligandet av regeringsprogrammet.

Du ska ha en förmåga att arbeta i team, kommunicera effektivt med andra i förvaltningen samt kunna vara med och bereda förändringar i regelverk och standarder. Som avdelningschef för social- och miljöavdelningen ingår du i den allmänna förvaltningens ledningsgrupp som leds av förvaltningschefen.

Behörighetskrav och kompetensprofil

Vid universitet eller därmed jämförbar högskola, som är erkänd av nationell utbildningsmyndighet, avlagd examen som motsvarar minst fyra års heltidsstudier och innehåller en lämplig ämneskombination samt har erfarenhet av ledarskap och förvaltningsuppgifter (se 10 § landskapslagen om Ålands landskapsregerings allmänna förvaltning).

Meriterande

- god strategisk förmåga

- god kännedom om det åländska samhället och förmåga till omvärldsanalys

- erfarenhet av att utveckla och genomföra processer

- erfarenhet av att ha budget- och verksamhetsansvar

- erfarenhet av att arbeta självständigt, proaktivt och målinriktat

- erfarenhet av utvecklingsarbete (processer, metoder och kommunikation)

- erfarenhet av samarbete och nätverksskapande.

Stor vikt läggs även vid personliga egenskaper och intervjutillfällena.

Social- och miljöavdelningen

Social- och miljöavdelningens verksamhetsområde är välbefinnandet hos människor, djur och miljön. Vid social- och miljöavdelningen arbetar 25 tillsvidareanställda. Social- och miljöavdelningen består av:

1) allmänna byrån, vid vilken handläggs ärenden som gäller den övergripande förvaltningen och utvecklingen inom avdelningens verksamhetsområden,

2) socialvårdsbyrån, vid vilken handläggs ärenden som gäller främjande av social välfärd och förebyggande av sociala problem,

3) hälso- och sjukvårdsbyrån, vid vilken handläggs ärenden som gäller främjande av hälsa, förebyggande av sjukdomar och utvecklingen av hälso- och sjukvården samt

4) miljöbyrån, vid vilken handläggs ärenden som gäller miljömedvetenhet, miljöskydd, biologisk mångfald, minimerad klimatpåverkan, cirkulär ekonomi, hälsosam livsmiljö för människor, djurhälsa, djurvälfärd, livsmedelssäkerhet och vattenvård.

Utöver de uppgifter som anges ovan ankommer det på byråerna att fullgöra de övriga uppgifter som avdelningschefen påför byrån.

För närmare information se 4 § landskapslagen (1998:70) om Ålands landskapsregerings allmänna förvaltning (2006/91) samt 8-9 §§ landskapsförordningen (2023:131) om landskapsregeringens allmänna förvaltning.

De myndigheter som administrativt underlyder landskapsregeringen samt social- och miljöavdelningens verksamhetsområde är Ålands hälso- och sjukvård samt Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet.

Tillträde

Tillträde 1.10.2024 eller enligt överenskommelse.

Prövotid om 6 månader kommer att tillämpas.

Lön och arbetstid

Avtalslön och tjänstemannen står utanför tillämpningen av arbetstidslagstiftningen.

Ansökan

Ansökningshandlingarna och löneanspråk ska vara landskapsregeringens tillhanda senast 2.5.2024. Tjänsten har tidigare varit utannonserad under perioden 5.3-4.4.2024. Tidigare inlämnade ansökningar beaktas.

Läs mer om att arbeta på Ålands landskapsregering

http://www.regeringen.ax/arbete-pension/arbeta-pa-landskapsregeringen

Fakta om tjänsten
Sista ansökningsdag
2.05.2024
Arbetet börjar1 October eller enligt överenskommelse
Kontakta

Förvaltningschef John Eriksson, +358 457 361 3751, john.eriksson@regeringen.ax elleer av
Rättschef Michaela Slotte, +358 40 076 2075, michaela.slotte@regeringen.ax